Notoire hardrijders en verkeershufters worden harder aangepakt.
Notoire hardrijders en verkeershufters worden harder aangepakt.

Notoire verkeersovertreders
worden harder aangepakt

"Het is belangrijk veilig gedrag te stimuleren met een hardere aanpak van notoire verkeersovertreders en met campagnes. We gaan door met campagnes als de Bob-campagne, voorlichting over drugs en verkeerslessen door VVN. Daarnaast zal ik deze zomer een nieuwe campagne lanceren om mensen te stimuleren hun aandacht op de weg te houden."

Dit laat minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer en Infrastructuur weten in een speciaal dossier over verkeersveiligheid op Verkeerskunde.nl. Van Nieuwenhuizen meldt onder andere dat ze verkeersveiligheid als nationale prioriteit zit en dat daarbij oude concepten zijn uitgewerkt.

"Ik voel me persoonlijk zeer gedreven om me in te zetten voor een betere verkeersveiligheid. Mensen moeten zich veilig voelen in het verkeer. Ouders moeten met een gerust hart hun kinderen uitzwaaien als ze 's ochtends naar school fietsen. Ouderen moeten er onbezorgd op uit kunnen gaan: boodschappen doen of langs bij familie of vrienden."

Bijdrage leveren

Ze meldt ook dat ze het niet alleen kan: iedereen die een bijdrage kan leveren, moet een actieve rol spelen. "Of het nu gaat om beleidsmakers, wegbeheerders, weggebruikers, maatschappelijke organisaties of handhavers: allemaal hebben we een rol bij het bevorderen van de verkeersveiligheid."

Strategisch Plan Verkeersveiligheid

Later dit jaar publiceert Van Nieuwenhuizen het Strategisch Plan Verkeersveiligheid, waarin maatregelen en acties staan om veilig gedrag te stimuleren. "Dan heb ik het over campagnes en maatregelen om de weg in te richten. Maar bijvoorbeeld ook over slimme snufjes in de auto. En indien nodig passen we de regels aan. Daarnaast pakken we roekeloos gedrag strenger aan, verhogen we het aantal boetes en staandehoudingen en vergroten we de pakkans."

Winst

Veel winst valt te halen bij het veiliger maken van wegen in het algemeen en van regionale en lokale wegen in het bijzonder. "Regionale en gemeentelijke wegen moeten echt veiliger. Daar zijn de meeste ongelukken (85 procent) en vallen de meeste slachtoffers (62 procent)", laat ze weten. In dit verband zegt ze onder andere: "Wanneer blijkt dat een bepaald type rotonde veel veiliger is dan een andere, of dat een bepaald type stoeprand veiliger is dan andere, dan delen we deze kennis en maken we nieuwe afspraken."

Geen voorrang verlenen grootste probleem

Geen voorrang verlenen is de belangrijkste oorzaak van ongevallen met een dodelijke afloop.

Dit staat in het SWOV-onderzoek 'Risicofactoren nader onderzocht: 50 km/uur-kruispunten' waarin zogeheten 'safetyperformance-indicatoren' (SPI's) zijn bestudeerd. SPI's helpen wegbeheerders om een proactief verkeersveiligheidsbeleid te voeren.

Oorzaken

Natuurlijk vertelt u uw leerling alles over het voorkomen van ongevallen. Sterker, dit is de basis van de rijopleiding. Maar het is niet denkbeeldig dat u niet weet welke oorzaken in respectievelijke volgorde kunnen leiden tot een ongeval. Welnu, de SWOV heeft dit voor ongevallen met dodelijke afloop in kaart gebracht:
- Voorrangverlening. In 82 tot 84 procent van de ongevallen is dit de oorzaak of een deel van de oorzaak. Zeker of mogelijk van toepassing.
- Onaangepaste snelheid is tussen 15 en 59 procent van de ongevallen de oorzaak.
- Roodlichtnegatie is in 11 tot 16 procent van de gevallen een van de problemen.
- Rijden onder invloed is tussen 1 en 16 procent de oorzaak.
- Vermoeidheid, afleiding en lichtvoering van het voertuig zijn andere oorzaken, maar hiervan kon niet worden vastgesteld in hoeverre deze bijdragen aan de ongevallenstatistieken.

Laat je niet afleiden

1. Maak in je gezin of op je werk de afspraak: tijdens het rijden ben ik even niet bereikbaar.
2. Zorg dat je niet in de verleiding komt om berichten te lezen of telefoongesprekken te voeren onderweg. Laat je telefoon in je tas of leg hem in het dashboardkastje.
3. Toch lastig om de verleiding te weerstaan? Er zijn handige apps die je kunnen helpen, zoals Drive Safely Keep Focused, In-traffic Reply, Safe Drive Pod of Automodus.

Deze drie tips geeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) aan automobilisten om te voorkomen dat ze worden afgeleid door hun smartphone. VVN zegt te begrijpen waarom mensen worden afgeleid ("Er gebeurt buiten van alles, je ziet veel om je heen, je hoort iets op de radio, je kinderen zitten achter in de auto. En wat dacht je van de smartphone die vrijwel altijd binnen handbereik ligt? Allemaal triggers die je uit je concentratie kunnen halen"), maar keurt het niet goed. Vandaar deze drie tips, die u natuurlijk ook aan uw leerlingen kunt meegeven.

Geen voorrang verlenen is belangrijkste oorzaak dodelijke ongevallen.