Er komen steeds meer ADAS, maar de meeste automobilisten weten er bar weinig van.
Er komen steeds meer ADAS, maar de meeste automobilisten weten er bar weinig van.

Leuk, die techniek. Nu nog
ermee leren omgaan

Momenteel zijn er rond de vijftig zogenoemde Advanced driver assistance systems (ADAS), maar het kunnen er nu al net zo goed meer zijn, want het aantal groeit als kool. Hiermee is wel helder dat het steeds belangrijker wordt dat de automobilist er goed mee om kan gaan. Daar is nog een slag te winnen.

Mooi al die ADAS, maar uit onderzoek blijkt dat maar weinig zakelijke rijders hiermee bekend zijn. Het onderzoek is gedaan door verkeerspsycholoog Ilse Harms van Connecting Mobility in samenwerking met RAI Vereniging en Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) onder 1.355 zakelijk rijders. Goed om te beseffen: zakelijke rijders rijden doorgaans en zeker gemiddeld in nieuwere en betere auto's dan de gemiddelde consument, waarmee deze cijfers ook minimaal gelden voor auto's in privébezit.

Onvoldoende instructie

De ondervraagde automobilisten weten vaak niet met welke technologie hun auto is uitgerust, hebben de technologie niet bewust aangeschaft (de systemen zitten standaard in de auto) of hebben onvoldoende instructie gehad. "Tegelijkertijd blijkt dat de mensen die weten welke systemen er in hun auto zitten en er bekend mee zijn, deze eerder aanzetten en gebruiken", zegt Harms op de website van RAI Vereniging.

Naamgeving

Uit het onderzoek blijkt ook dat de naamgeving van systemen niet altijd overeenkomt met wat mensen denken dat het systeem doet. Bovendien hanteren verschillende automerken verschillende namen voor dezelfde functionaliteit. "Er blijkt een groot verschil te zitten tussen wat de ondervraagden dachten dat een systeem doet ten opzichte van wat het systeem daadwerkelijk doet. In de verschillende namen kwam bijvoorbeeld geen onderscheid naar voren tussen systemen die alleen waarschuwen (bijvoorbeeld bij het overschrijden van de rijbaanscheiding) of ook daadwerkelijk ingrijpen", valt er te lezen.

Verbeterd

Volgens Jan van Delft, voorzitter van VZR, wordt uit dit onderzoek duidelijk dat het veiligheidsbewustzijn van autobezitters verbeterd kan worden. "Niet alleen voor wat betreft bestaande systemen, maar ook wat betreft de aanschaf van systemen bij het bestellen van een (zakelijke) auto. Daarnaast vormt een aantal van deze systemen de opmaat naar zelfrijdende auto's. En juist die ontwikkeling gaat een belangrijke rol spelen bij de aanpak van files, maar dan moeten de bekendheid, het gebruik en de acceptatie wel omhoog."

Fysieke rijtrainingen

Inmiddels zijn er zo'n 50 ADAS-systemen op de markt, waarvan cruisecontrol en navigatie de bekendste zijn. Ook RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck benadrukt dat deze systemen er juist voor zijn ontwikkeld om de veiligheid van zowel bestuurder, inzittenden als andere weggebruikers te vergroten. Geen overbodige luxe in tijden dat het aantal verkeersongelukken weer toeneemt. "De grootste uitdaging is niet de technologie maar de aanschaf en het gebruik ervan. Wij moeten samen als industrie, retail en automobilisten de handen ineenslaan om de bekendheid met en kennis over deze systemen te vergroten."

Voorlichting

Ook zegt hij: "Om ADAS-systemen populairder te maken, is adequate voorlichting nodig. En met de snelle ontwikkelingen op het gebied van ADAS wordt het kennisgat van de automobilist over de auto steeds groter en voorlichting des te belangrijker. Bij iedere nieuwe introductie van een personenauto gaan autoverkopers daarom op uitgebreide technische trainingen bij de importeur om zich te laten bijscholen over alle nieuwe technische snufjes. De dealer gaat vervolgens het gesprek aan met de autokoper. En dat gesprek wordt dus steeds belangrijker - zowel bij het bestellen van de auto met ADAS als bij de aflevering - om de systemen goed uitgelegd te krijgen. Er worden tegenwoordig speciale trainingen aangeboden om de rijvaardigheid met ADAS te vergroten."