De veiligheidswaarde

Ondanks de grote verschillen tussen de landen lijken er geen grote verschillen in de 'veiligheidswaarde' van deze opleidingen te zijn. Dit is minder vreemd dan men op het eerste gezicht zou denken, omdat ongevallen waarbij jonge beginnende bestuurders betrokken zijn veelal worden veroorzaakt door een gebrek aan zogenoemde 'hogere-ordevaardigheden. Bij hogere-ordevaardigheden gaat het om zaken als gevaarherkenning, risicoperceptie, risicoacceptatie, zelfreflectie en het op elkaar kunnen afstemmen van de eigen vermogens en de risico's die men in het verkeer aangaat.
Aan deze zaken wordt zowel in Nederland als in de ons omringende landen nog weinig aandacht besteed in de basisrijopleiding. België heeft 1 oktober 2017 echter een voorzichtige stap voorwaarts gezet.
Onderzoek in Denemarken heeft aangetoond dat het ongevalsrisico in het eerste jaar van het rijbewijsbezit in enige mate kan worden teruggedrongen door praktijklessen en theorielessen verplicht te stellen met aandacht voor hogere orde vaardigheden die niet of moeilijk te testen zijn op het rijexamen.