Beste maatjes met de automaat

Lang geleden hadden we meer technisch onderlegde leerlingen dan tegenwoordig. Jongens hadden toen nog vaak een schakelbrommer waar ze in hun vrije tijd aan sleutelden. Het verschil in de rijles tussen jongens en meisjes was destijds best groot.

Waar je als rijinstructeur heel veel en bij herhaling de technische aspecten van de bediening van de auto uit moest leggen aan de vrouwelijke leerlingen, was dat bij de heren een peulenschil.

Tegenwoordig is dat heel anders, soms zelfs bijna andersom. Want met name de jongens gamen tegenwoordig liever dan dat ze aan brommers sleutelen. Bovendien zijn de schakelbrommers vrijwel verdwenen. Zo begint dat ook met auto's te gaan: de handgeschakelde exemplaren worden langzaamaan vervangen door de automaat. En zeg nou zelf, het is wel heel ontspannen rijden en de aandacht gaat veel meer uit naar het verkeer dan naar de bediening van het voertuig. Het zou de leerlingen bovendien een aantal rijlessen schelen, wat financieel gunstig voor hen is.

Bij veel automerken is de automaatuitvoering tegenwoordig al niet meer duurder dan de handgeschakelde versie. Sterker nog, het gebeurt al dat er juist bijbetaald moet worden voor de handgeschakelde auto. Er is zelfs al een automerk dat geen handgeschakelde diesels meer in productie heeft. Waar men vroeger de automaatrijders uitlachte en bestempelde als bejaard, zijn er nu steeds meer jongeren die de voorkeur geven om in zo'n auto te rijden. En met het oog op de toekomst en het milieu komen er meer elektrische auto's op de markt, die dan tevens automaat zijn. Ook lease-auto's zijn vaak als automaat uitgevoerd, die vervolgens weer een tweede leven krijgen als occasion.

Maar zolang er nog een automaataantekening op het rijbewijs staat zullen de meeste aspirant-bestuurders toch eerst beginnen om te leren koppelen en schakelen, want dat geeft toch nog steeds de meeste mogelijkheden. Dus vooralsnog ziet het er nog niet naar uit dat we allemaal les zullen gaan geven in de automaat.

Eric Bakker,
voorzitter VRB