Afbeelding
Foto:

Kabinet is erg druk met de zzp' er

Dé zzp'er bestaat niet. Daar zijn de ministers Koolmees, Keijzer en Snel inmiddels wel achter. Het probleem van de zzp'er ligt echter wel op hun bordje en vooralsnog is er nog weinig zicht op oplossingen.

De overgrote meerderheid van de rijschoolhouders is zzp'er: zelfstandige zonder personeel. Dat zijn er al snel enkele duizenden, aangezien bij het CBR rond de 8.100 rijscholen staan geregistreerd. Dat is trouwens een marginaal aantal op de momenteel rond de 1,5 miljoen zzp'ers, maar dat terzijde. Niet marginaal zijn de problemen die de politiek al heel lang heeft met dit fenomeen. Momenteel hebben we nog steeds te maken met de wet DBA, maar voor- en tegenstanders zijn het er wel over eens dat die niet werkt.

Onzekerheid

Deze heeft veel onzekerheid gebracht voor zzp'ers, terwijl opdrachtgevers ook geen enkel idee hadden waar zij aan toe waren. Helder is ook dat iedereen af wil van schijnconstructies (ook al zijn die soms legaal) waarmee werknemers de sociale lasten willen omzeilen. Immers, door een zelfstandige in plaats van een medewerker in loondienst het werk te laten doen, zijn de opdrachtgevers af van de plicht verzekeringen en pensioenen te betalen.

Kick-off

Op 24 januari was er een Kick-off over zzp-aangelegenheden, maar dat was een valse start. Belangenorganisatie Stichting ZZP Nederland bijvoorbeeld, constateert opnieuw een gebrek aan urgentie om zelfstandige ondernemers te bevrijden van werknemerswetgeving. OP tafel lag het voorstel om te komen tot een opdrachtgeversverklaring die zzp'ers zou moeten onderscheiden van werknemers. Bedrijven die zzp'ers inhuren, moeten dan een module invullen om zekerheid te krijgen dat het niet gaat om een dienstverband en werkgeverschap. Maar volgens ZZP Nederland lost dit niets op. "Deze maatregel is ondoelmatig, onuitvoerbaar en niet handhaafbaar", zegt voorzitter Maarten Post. Conclusie: een oplossing voor zzp'end Nederland is nog steeds ver weg en al die tijd moet de zelfstandige zonder personeel zelf zijn broek ophouden.

Peter van Neck in cijfers

Peter van Neck nam op 26 januari afscheid als voorzitter van de brancheorganisatie om er vervolgens een nieuwe termijn als vicevoorzitter voor in de plaats te nemen. De nieuwe voorzitter Eric Bakker stond stil bij het afscheid van Van Neck en deed dat aan de hand van een paar cijfers:

- Peter trad op 24 april 2009 toe tot de VRB als penningmeester.
- De VRB telde destijds 176 leden.
- Peter was vanaf september 2012 voorzitter van de VRB.
- De VRB groeide onder zijn leiding uit tot het huidige ledental van 566. Getalsmatig is de VRB hiermee de grootste brancheorganisatie in de rijscholenbranche.
- Peter heeft gemiddeld 8.000 kilometer per jaar afgelegd om de VRB te vertegenwoordigen.
- Eén andere voorzitter zat in de zaal bij het afscheid van Peter: FAM-voorzitter Ruud Rutten.
- Twee directieleden van het CBR luisterden het afscheid van Peter op met het beantwoorden van een groot aantal vragen uit de zaal (zie ook elders in deze editie).

21.115 elektrische auto's verkocht in 2017

De lobby van de elektrische auto doet ons graag geloven dat het aantal verkochte elektrische auto's gigantisch is. Dat valt echter wel mee: vorig jaar zijn 21.115 volledig elektrische auto's aan het totaal toegevoegd. Dat is nog geen 5 procent van het totaal aantal verkochte auto's (418.461). Over heel 2017 bestond 2,2 procent van de registraties van personenvoertuigen uit zogeheten BEV's (volledig elektrische auto's) en PHEV's (plug-in hybrides).

"Nederland heeft in 2017 61 procent meer volledig elektrische personenauto's (BEV's) verwelkomd dan in het voorgaande kalenderjaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse marktanalyse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)", roeptoetert de lobbyclub Nederland elektrisch. In het hele bericht wordt het definitieve aantal niet genoemd. Welnu, dat zijn er dus 21.115. Dat is inderdaad 61 procent meer dan de 13.105 een jaar eerder, maar het is nog steeds marginaal.

Hybrides

Een andere regel in het bericht valt ook op: "In 2017 tekende zich voor het eerst een daling af in het aantal plug-in hybride elektrische voertuigen dat op de Nederlandse wegen rondrijdt. Het aantal PHEV's nam met 1 procent af tot 98.217 voertuigen. Dat is nog steeds vier keer zo veel dan elektrische auto's, maar dit kan zomaar een trend zijn.

Tesla

De Tesla Model S en X zijn in 2017 de bestverkopende elektrische personenauto's. Er kwamen op de Nederlandse wegen 1.979 exemplaren van de Tesla Model S bij en 1.247 exemplaren van de Tesla Model X. De top 3 wordt gecompleteerd door de elektrische Volkswagen Golf, waarvan 966 voertuigen werden geregistreerd.

Fietsersbond: bebouwde kom maximaal 30 km/uur

Dit jaar staat voor de Fietsersbond onder andere in het teken van 30 km/uur. Dit moet wat de bond betreft de maximale snelheid worden in de bebouwde kom. De grootste zorg: de overheid zet nog te veel in op de auto.

Dit laat Saskia Kluit, voorzitter van de Fietsersbond, weten op Verkeerkunde.nl. Haar mening is in elk geval helder: "Ik baal ervan dat het Rijk zo ontzettend inzet op autowegen aanleggen. Dit is, zeker in de stedelijke regio's, niet de oplossing. Sterker nog: de auto is daar een groot probleem."

Verkiezingen

De Fietsersbond wil het daarom voor elkaar krijgen dat politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart vol gaan inzetten op een maximumsnelheid van 30 km/uur binnen de bebouwde kom. Kluit: "Het is vaak al de norm: 70 procent is al 30 kilometerzone. Maar we vinden dat dat percentage 90, 95 procent moet zijn."

Bestuurder die niet stuurt blijft verantwoordelijk

De bestuurder blijft aansprakelijk, ook in de nieuwe Nederlandse Experimenteerwet die het mogelijk maakt dat in Nederland geëxperimenteerd wordt met autonome auto's. Dit geldt zelfs wanneer de bestuurder zich niet in de auto bevindt, maar de auto bestuurt met bijvoorbeeld een joystick buiten de auto.

Dit blijkt uit het voorstel voor deze wet dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Hiervoor moet de Wegenverkeerswet 1994 worden aangepast en wat de bewindsvrouw betreft is er geen enkel beletsel om dit te regelen.

De minister rekent hiermee voorlopig af met de discussie die momenteel steeds heviger wordt gevoerd. Die is de vraag of de producent niet verantwoordelijk is voor falen van de auto in plaats van degene die achter het stuur zit. "Dit wetsvoorstel loopt op deze situatie niet vooruit omdat de ontwikkelingen voor ons liggen en de uitkomst daarvan nog ongewis is", laat de minister weten.

1 op 5 rijbewijsbezitters koopt binnen jaar auto

Van de nieuwe rijbewijsbezitters (vorig jaar 194.000) heeft 19 procent binnen een jaar na het halen van het rijbewijs een eigen auto aangeschaft. Bij de mensen jonger dan 21 is dit 12 procent, onder 21- tot 30-jarigen 30 procent. Bij de 30-plussers koopt 40 procent binnen een jaar een auto, bij 27 procent van hen is al een auto in het huishouden aanwezig. Van de 60 procent die geen eigen auto kocht, was bij meer dan de helft al een auto in het huishouden aanwezig.

Bron: CBS

Peter van Neck (tweede van links) hanteert voor de laatste keer de voorzittershamer. Eric Bakker zit naast hem.
Afbeelding