Laten we elkaar helpen in onze booming business

Het lijkt wel haast onwerkelijk wat er allemaal gebeurt om ons heen. De economie explodeert zo'n beetje. Er is weer vertrouwen onder de mensen op alle fronten. Het doet me deugd dat iedereen zo enthousiast is en de ellende van de afgelopen jaren achter zich heeft kunnen laten.
Want wat hebben we het moeilijk gehad de laatste jaren. Te weinig aanbod voor de B-categorie en zo goed als geen C- en CE-aanbod. Laat staan de A-categorie, die helemaal op zijn gat lag. Dit heeft zelfs menig collega de kop gekost.
Wat zijn we blij dat dit verleden tijd is. Ik hoor sinds vorig jaar alleen nog maar positieve geluiden onder de collega's. En daarom doe ik een oproep: laten we hier met z'n allen op een goede en gezonde manier gebruik van maken. Op het moment dat het overal piept en kraakt van de drukte moeten wij hier professioneel mee omgaan. En daarbij is helder: wat bij mij niet kan, kan bij de buurman ook niet. Wachttijd is wachttijd, zowel bij de rijschool als bij het CBR, maar deze tijd moet ons ervan weerhouden gekke sprongen te gaan maken.
Daarom heb ik een paar vragen c.q. tips. Ten eerste: wat zou je ervan denken als je in deze tijd eens kritisch naar je tarief gaat kijken. Je kunt beter 40 uur werken voor een redelijk tarief ('goed' bestaat helaas nog niet in deze branche) dan 60 uur voor een waardeloos tarief. Ik hoop daarom van ganser harte dat iedereen beseft dat het niet nodig is dat we met megakortingen gaan strooien. WOW Deals, Vakantieveilingen en noem ze allemaal maar op: negeer ze en zorg dat je in deze tijd wat spek op de ribben krijgt. Niet voor niks luidt het spreekwoord dat je je je dak moet repareren als het mooi weer is.
Bouw ook reserves op zodat je straks bij de volgende recessie niet direct de rode cijfers in duikt en dat je ook met wat minder uren toch rustig in je bed ligt. Want geloof mij: je heb straks een probleem als je nu groeit door korting.

Helaas heeft deze explosieve groei grote invloed op de doorlooptijden bij het CBR en CCV. Daar waar we voor enkele jaren terug een wachttijd van 1 à 2 weken hadden, loopt deze behoorlijk uit de hand. Het klinkt misschien vreemd, maar ook hier zullen we met z'n allen doorheen moeten. Niemand had dit twee jaar geleden verwacht, maar het is wel de realiteit. Ach, ik hoor nog steeds collega's roepen: "Zoals het was, zal het nooit meer worden" En: "De vette tijden zijn voorbij." Niemand en ook het CBR niet had deze explosie verwacht. Alle opleiders zitten werkelijk overvol en kunnen niet het aantal examens krijgen dat ze willen. En richting de toekomst: al deze kandidaten willen ook een keer het CE-examen of LZV-examen doen. Ook de taxi-opleidingen zijn enorm aangetrokken en vragen veel capaciteit. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dit betekent dat het CBR ons als partner waar mogelijk moet helpen. Het CBR moet openstaan voor onze problemen en indien mogelijk af en toe van het gebruikelijke pad afwijken om een opleider te helpen. Aan de andere kant betekent dit dat ook wij, de branche, begrip moeten hebben voor het CBR. Ook zij doen hun uiterste best om problemen te tackelen en ook zij hebben en hadden deze enorme groei op alle fronten niet verwacht. Dus laten we elkaar helpen en laten we vooral niet overmatig examens hamsteren en op het laatste moment weer teruggeven. Koop wat je nodig hebt. En heb je dan toch iets te veel ingekocht, gun het dan een collega in het land. Of neem vroegtijdig contact op met CCV zodat zij deze capaciteit nog ergens kunnen inzetten.
Dit maakt het voor eenieder prettiger en leuker en het allerbelangrijkste is dat we niet weer allemaal moeten boeten met mogelijke sancties of quota.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM