Afbeelding

Qashqai valt in de smaak

Het was best een opmerkelijke keus die de ongeveer negenhonderd bezoekers van de Lesauto Testdag maakten: de Nissan Qashqai. Opmerkelijk, want deze auto is al langere tijd op de markt. Wat maakt die auto nou zo bijzonder?

De rijinstructeurs die in september de Lesauto Testdag bezochten, wilden vooral de Seat Ateca aan de tand voelen, want daar werden de meeste proefritten mee gemaakt. Maar de Qashqai werd dus als beste beoordeeld en met best nog wel een ruim verschil ook.

Optelsom

Wat maakt deze auto nou zo bijzonder? Het antwoord op die vraag is: door een optelsom van factoren. Bijvoorbeeld: deze auto ziet er best stoer uit en is heerlijk ruim van binnen. Niet alleen voorin, maar ook achterin zitten volwassenen prima en er zijn niet veel auto's die dit kunnen nazeggen. Een ander pluspunt is het hoge afwerkingsniveau en de kwaliteit én kwantiteit van de uitrusting. De Qashqai staat bol van techniek die de veiligheid en het comfort verbetert en veel van deze zaken waren tot nu toe alleen in duurdere auto's te vinden. Bovendien gaat de Qashqai vaak net een stapje verder dan gebruikelijk. Zo is bijvoorbeeld de auto niet alleen voorzien met de gebruikelijke achteruitrijcamera, maar zijn camera's aan alle kanten van de auto gemonteerd om tot een 360 gradenbeeld te komen. Daarbij waarschuwt de elektronica als tijdens het manoeuvreren een bewegend object (kind!) in beeld verschijnt.

Weggedrag

Ook een pluspunt ten opzichte van veel concurrenten (let wel: inmiddels zijn er concurrenten, maar de Qashqai zette de toon in het segment dat cross-over is genoemd) is het sublieme weggedrag. En er is wat dit betreft slimme elektronica aan boord. Zoals: door kortstondig alleen op de voor- of de achterwielen te remmen kan de achterkant of de voorkant naar boven komen of juist naar beneden worden getrokken. Dit is ideaal bij verkeersdrempels, waarvan er steeds meer komen.

Diesel

Naast een zuinige benzinemotor is de Qashqai leverbaar met een opmerkelijk zuinige dieselmotor: de 1.5 dCi. Deze is in samenwerking met Renault gebouwd en biedt een uitmuntende combinatie van kracht, souplesse en laag verbruik. Zelfs na een koude start is de relatief kleine dieselmotor al opmerkelijk stil en soepel en de versnellingsbakverhoudingen zijn zo gekozen dat gemakkelijk zuinig kan worden gereden. Met de diesel is volgens de importeur een verbruik van 3,8 liter op 100 kilometer mogelijk. Dat gaat het niet worden in de praktijk, maar als je niet te gek doet kom je er heel dicht bij in de buurt.

Afbeelding