Animatie van alle parkeeropties.
Animatie van alle parkeeropties.

Huiswerk maken werkt
(maar doet de leerling dat?)

Er zijn steeds meer digitale lessystemen. Meestal ontwikkeld door een uitgever van leermiddelen, maar soms ook door een rijschoolhouder. Zoals Frans-Bert Ruber van Autorijschool Ruber Sittard in Sittard/Geleen. De gedachte: de leerling die thuis iedere les voorbereidt heeft minder lessen nodig.

Frans-Bert Ruber is een bekwaam rijschoolhouder (gemiddeld slagingspercentage eerste examens tussen 80 en 85 procent) én snapt heel goed dat we leven in een digitale wereld. Bovendien heeft hij 'wel wat' met ICT. Hij heeft bijvoorbeeld de website debesterijscholen.nl opgezet, hij analyseert nauwkeurig de open data van het CBR (het artikel over de 50 grootste rijscholen dat Rij-instructie vorig jaar publiceerde komt daar bijvoorbeeld uit voort en hier komt in de volgende editie een vervolg op) en sinds een paar jaar maakt hij gebruik van zijn eigen digitale leersysteem dat hij 'Ruber, thé way to drive' heeft gedoopt.

Uurtjes onderweg

Voordat hij dit systeem in gebruik kon nemen, was hij wel wat uurtjes onderweg, zoals dat altijd gaat met ICT-uitdagingen. Hij heeft eerst zijn eigen lesmethode volledig uitgeschreven, daarna heeft hij die in dertig 'lesstappen' samengevat, vervolgens heeft hij bij iedere praktijkles bewegende animaties laten maken en die staan inmiddels allemaal in een database.

Inloggegevens

Iedere leerling die zich bij hem aanmeldt krijgt inloggegevens, waarna de leerling op een beeldscherm (desktop, smartphone of tablet) kan beginnen met de voorbereidingen van de eerste stappen. Frans-Bert Ruber legt het aldus uit: "De leerling die bij ons begint, kijkt vooraf wat er van hem of haar in iedere rijles wordt verwacht en zo kan hij zich alvast voorbereiden. En het heeft ook achteraf, na de rijles, effect want de leerling kan terugzien wat er is behandeld. Dit laatste geeft een extra leermoment. Het effect van dit leermoment is vaak nog groter dan tijdens de rijles omdat de leerling nu niet de hectiek van het verkeer om hem heen heeft."
"Elke les stel ik of een van mijn drie instructeurs – we hebben allemaal een tablet in de auto waarmee we kunnen inloggen op het niveau van de leerling en daarin kunnen we elke animatie even stop zetten – een paar controlevragen zodat ik weet of de leerling inderdaad thuis wat heeft gedaan. Als de leerling niks heeft gedaan? Prima, dat is aan de leerling, even goede vrienden. Dan zal hij een paar extra rijlessen nodig hebben. In de welkomstmail maken wij aan de leerling en zijn ouders duidelijk dat als de leerling nauwkeurig zijn huiswerk doet, hij of zij minder rijlessen nodig heeft. Dus als je er serieus mee omgaat, kost de opleiding gewoon minder."

Hard maken

Dat kan hij inmiddels – er hebben al honderden leerlingen gebruikgemaakt van de methode-Ruber – hard maken. "Het is bewezen dat je dan een paar rijlessen minder nodig hebt. Maar dat is toch niet zo vreemd? Een voorbeeld: fileparkeren. Niemand snapt wat je daarmee bedoelt als je de term voor het eerst laat vallen. Maar met mijn methode weet de leerling dat wel én hij weet wanneer hij moet insturen en terugsturen. En dat gebeurt in elke stap. Het gaat er met dit systeem om dat we de rijles zo effectief mogelijk gebruiken en de tijdwinst is in het voordeel van de leerling."

Schieten in de eigen voet

Minder rijlessen per leerling, betekent dat dan ook minder omzet? Oftewel, schiet Ruber hiermee niet in zijn eigen voet? "Helemaal niet, want ik gebruik als verkoopargument dat je bij mij met minder lessen slaagt en daar zijn leerlingen en hun ouders ontvankelijk voor. Ik heb hierdoor uiteindelijk een hogere omzet, dus het systeem verdient zich terug."
Ruber staat er voor open om andere rijschoolhouders uit te leggen hoe het systeem werkt.