De tarieflijst van de Nederlandse Zorgautoriteit

Een aantal psychiaters noemt geen tarief, maar verwijst naar de tarievenlijst van de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit. Op de website van de NZa lezen we hier het volgende over: "Rijbewijskeuringen hebben een maximumtarief. Zorgaanbieders mogen wel minder in rekening brengen, maar nooit meer dan dit tarief."
Volgens de normen van de NZa heeft iedere rijbewijskeuring een basistarief van 101,99 euro (inclusief btw). Het basistarief bevat 15 minuten voor de keuring zelf (dit heet directe tijd) en 15 minuten voor het schrijven van de keuringsuitslag door de specialist (dit heet indirecte tijd).
Dit is een heel ander tarief dan we in de lijst zien terugkomen, maar daar is een verklaring voor: "Het kan voorkomen dat u meer moet betalen dan het basistarief. Dat kan doordat: uw keuring langer duurt dan 15 minuten (directe tijd) of dat het uitwerken van de keuring langer duurt dan 15 minuten (indirecte tijd)."
Verder lezen we: "Alleen psychiaters en neurologen mogen extra indirecte tijd in rekening brengen als dit nodig is. Ze mogen maximaal twee kwartier naast het basistarief in rekening brengen."
Overigens: bij een keuring op last van de politie mogen psychiaters en neurologen maximaal vier toeslagen voor indirecte tijd in rekening brengen (vier keer een extra kwartier).