Afbeelding
Foto's: Team Verkeer, Politie Den Haag

IJzel en overmoed

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg

Op een viaduct nadert een Hyundai met een snelheid van circa 95 km/uur een groen verkeerslicht en een bocht. Vanwege de ijzel is dat veel te hard. Het wegdek op bruggen en viaducten is vaak extra glad. De ernstig gewonde bestuurder kan het na een lange revalidatie nog navertellen. maar zijn passagier overlijdt op weg naar het ziekenhuis.

Gezichtsverlies

Noud en Ali zijn na een feestje op weg naar huis. Het is intussen drie uur in de nacht en veel later geworden dan aanvankelijk Ali's bedoeling was.
Omdat Noud volgens eigen zeggen te veel natte en droge zaken tot zich heeft genomen die de rijvaardigheid nadelig beïnvloeden en hij daardoor zo suf is als een konijn, vraagt hij Ali om te rijden. Ali kent Noud nog niet zo lang en hoewel hij zelf vindt dat hij wel goed kan autorijden, heeft hij pas drie maanden zijn rijbewijs, maar dat weet Noud niet. Sinds hij is geslaagd heeft hij ook niet meer gereden en dus ook nog nooit in een auto zoals die van Noud. Dat Ali zelf ook de nodige alcoholische versnaperingen naar binnen heeft laten glijden en dus evenmin helder van geest is, besluit hij maar voor zich te houden. Hij kijkt namelijk nogal tegen Noud op en hij wil absoluut geen gezichtsverlies lijden.

Geen invalidenvoertuig

Als Ali stoer roept dat rijden geen enkel probleem is, werpt Noud hem over het dak van de auto meteen de flinke sleutelbos toe. Hij gooit alleen niet ver genoeg en Ali mist ze, waardoor ze met veel kabaal op het dak van de Hyundai kletteren. Noud roept meteen geïrriteerd dat hij wel wat meer scherpte verwacht van zijn chauffeur, want om nou meteen krassen op zijn mooie autodak te gaan maken... Met een mengeling van verontwaardiging, schaamte en schuldgevoel peutert Ali de sleutelbos voorzichtig van het dak.
Met wat hulp van Noud weet Ali de auto te starten en nadat hij onder luid boegeroep van Noud de motor eerst tweemaal heeft laten afslaan, lukt het hem uiteindelijk om zonder problemen de straat uit te rijden.

Afgeleid en onder invloed

Eenmaal op weg verwacht Ali dat Noud zich gezien zijn sufheid wel een beetje koest zal houden of zal gaan slapen, maar hij is daarentegen juist extreem druk. Luid pratend en rommelend in het dashboardkastje zegt hij op zoek te zijn naar echt goede muziek. Al snel lijden Ali's trommelvliezen ernstig onder de vele decibellen lawaai uit de forse autospeakers. Hij heeft ijskoude handen en merkt dat hij zich niet kan concentreren. Ook koers houden lukt maar moeilijk, met als gevolg dat hij steeds langzamer gaat rijden. Noud trommelt met zijn handen op zijn knieën met de drumbeats mee, terwijl hij Ali aanspoort om eens wat gas te geven. "Hey man, dit is een auto, geen invalidenvoertuig, schakel eens effe door! Kom op, het gaspedaal zit rechts!"
Intussen naderen ze een viaduct over de autosnelweg en 100 meter verderop stralen de verkeerslichten helder groen.
Ali gokt erop dat dit zo blijft, want hij ziet nergens anders verkeer naderen, schakelt door naar de vijfde versnelling en trapt het gaspedaal diep in.

IJzingwekkende afloop

Onder een snel oplopend toerental verliezen de banden plotseling alle grip op het klaarblijkelijk spekgladde wegdek. De auto begint rond te draaien en wat Ali ook doet, er is geen houden meer aan. Onder de luide beat van Nouds muziekkeuze vliegt de auto tollend en met hoge snelheid richting de blauwmetalen viaductbalustrade. Ali omklemt het stuur en Nouds lichaam schokt alle kanten op, maar gelukkig houdt de autogordel de beide jongens stevig in positie. Ali is doodsbang dat ze dwars door de reling zullen vliegen en op het wegdek van de autosnelweg eronder terecht zullen komen. Hij houdt zijn adem in en kan slechts hulpeloos meemaken hoe de linkerzijde met een gigantische klap tegen de hoekige viaductbalustrade aan dendert. Daarna gaat voor beide jongens het licht uit.

Gebrekkige rijervaring

De brandweer moet eraan te pas komen om de jongens uit het wrak te zagen. Dat Ali in de problemen zou kunnen komen was min of meer voorspelbaar. Afgezien van zijn rijlessen had hij immers nog geen enkele rijervaring en waarschijnlijk heeft hij tijdens zijn rijopleiding nooit te maken gehad met winterse omstandigheden. Bovendien had hij alcohol gebruikt. Daarnaast keek hij ook nog eens erg op tegen Noud, op wie hij kennelijk indruk wilde maken door zichzelf voorbij te lopen. Toen Noud vond dat hij te langzaam reed durfde hij daar niet tegenin te gaan. Je zou kunnen zeggen dat Ali langdurig boven zijn hoofd stond te witten. Hoewel ernstig gewond overleeft Ali het ongeval wel. Noud overlijdt op weg naar het ziekenhuis.

Afbeelding