Verkeersbord G5 is voldoende voor een maximum snelheid van 15 km/uur.
Verkeersbord G5 is voldoende voor een maximum snelheid van 15 km/uur.

Nederland worstelt met
de regels op het erf

Het lijkt er veel op dat steeds meer mensen worstelen met het fenomeen erf, het vroegere woonerf. In de jaren zeven en tachtig raakte deze in zwang, vervolgens raakte het weer uit beeld, maar er zijn er nog steeds heel veel van. Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat het erf weer in volle glorie mag worden hersteld, maar dat zit er niet in.

Het was best een opvallend bericht. In Zoetermeer wordt serieus onderkend dat de verkeersregels op het erf niet meer voor iedereen even bekend zijn en daarom heeft de gemeente een flyer uitgebracht waarin op een rijtje is gezet waar iedereen zich aan te houden heeft. De regels (waarvan we aannemen dat u die vast en zeker kent) zijn dat de maximale snelheid twee keer zo laag is als in een 30 km/uurzone (15 km/uur, wat ook 'stapvoets' wordt genoemd), alle kruisingen zijn gelijkwaardig, kinderen en voetgangers mogen de volledige breedte van de straat benutten om te lopen of te spelen, er mag alleen worden geparkeerd in met een 'P' aangegeven parkeervakken en bestuurders die het erf binnenkomen of verlaten, moeten het overige verkeer (dus óók voetgangers) voorrang verlenen. Daarvoor is de in/uitgang van een erf vormgegeven als een uitrit met doorlopend trottoir.

Stapvoets

Het woord stapvoets hangt erg aan het erf. Tot 1 juli 2012 werd de snelheid als 'stapvoets' omschreven, maar als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad is de maximumsnelheid in een erf op maximaal 15 km/u gesteld. Ook als verkeersbord A1 met de aanduiding '15' bij inrijden van een erf niet is geplaatst, geldt een maximum toegestane snelheid voor bestuurders van 15 kilometer per uur binnen het erf. Alleen de plaatsing van verkeersbord G5 is namelijk voldoende.

Paard en wagen

Stapvoets is een begrip dat komt uit de tijd van paard en wagen. Een paard heeft geen snelheidsmeter, maar kan stappen, draven of galopperen. Daarom was dit in de verkeerswetgeving een vanzelfsprekende manier om een lage snelheid aan te duiden. Nu stapt een paard niet sneller dan hooguit 6 km/uur, maar als gevolg van een gerechtelijke uitspraak in 1998 staat stapvoets gelijk aan 15 km/uur. Of eigenlijk is het andersom, want het woord stapvoets wordt niet meer gebruikt in het RVV, maar wel in de volksmond.

Voorstander

Hoe dan ook: Veilig Verkeer Nederland is er een groot voorstander van dat het erf weer terugkomt, of dat in elk geval in woonwijken een maximumsnelheid wordt ingevoerd van 15 km/uur. Vooralsnog staat de organisatie hier alleen in, maar gezien de negatieve ontwikkeling van het aantal ongevallen in 30 km/uurzones is het niet denkbeeldig dat andere organisatie zich hierbij zullen aansluiten.