Afleiding

Zelfrijdende auto's zijn een 'hot item' en tegenwoordig lijkt het dashboard van moderne auto's meer op een mega-iPad dan op een verzameling klokjes en tellers. Volledig autonoom rijden duurt nog wel een tijd (als het er überhaupt van komt), maar de hoeveelheid piepjes, schermpjes en lampjes in het interieur van een hedendaagse personenauto neemt alsmaar toe. De auto-industrie innoveert zó snel dat de bestuurder intussen niet meer hoeft na te denken over kruissnelheden op de snelweg, afstand tot voorliggers, netjes binnen de lijntjes rijden of het gevaar van de dode hoek. Dit alles omwille van de veiligheid en als al deze systemen op de juiste manier worden gebruikt, dan maakt dat het verkeer zeker veiliger. Als de auto zelf gaat nadenken en de bestuurder dat dus niet meer hoeft te doen, dan heeft de chauffeur echter tijd voor andere dingen. Dat kan op het telefoonschermpje, maar ook op het grote entertainmentsysteem met touchscreen. En wifi is intussen ook al standaard aan boord.

Tegelijkertijd neemt het aantal ernstige verkeersongevallen en het aantal slachtoffers toe. Uiteraard hebben we te maken met een groeiende economie en daarmee automatisch drukkere wegen, maar met al die hulpmiddelen aan boord en een infrastructuur die steeds veiliger wordt, zou het verkeer toch niet onveiliger mogen worden? De rijopleiding is juist door al deze technologische snufjes nu belangrijker dan ooit. Het is van het grootste belang dat een automobilist weet wat zijn auto wel en niet kan, hoe de systemen gebruikt en geïnterpreteerd moeten worden en dat zo'n mega-touchscreen niet bedoeld is als tijdverdrijf. Als rijopleiders is onze verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid nu dan ook groter dan ooit tevoren.
Mensen die beweren dat op korte termijn rijopleidingen niet meer nodig zijn, omdat auto's toch al zoveel zelf kunnen, nodig ik graag uit de ongevallenstatistieken én hun eigen gedrag achter het stuur te bestuderen.

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen