Afbeelding

Een rijinstructeur heeft 14.193 collega's

Sinds 2013 is het aantal personen met een WRM-lesbevoegdheidspas met bijna duizend gedaald: van 15.189 in 2013 naar 14.194 in 2014. Dit en andere cijfers uit de koker van IBKI staan op deze pagina's.

Uit de eerste grafiek (linksboven: Geregistreerde WRM-bevoegdheidspassen) blijkt duidelijk dat het aantal WRM-bevoegdheidspassen daalt, dus ondanks het feit dat er ook nieuwe instructeurs instromen in de branche. De uitstroom van bestaande instructeurs is dus groter dan de instroom van nieuwe instructeurs. Die uitstroom heeft verschillende oorzaken. Naast de leeftijd is een belangrijke reden dat door de goede economie momenteel ook instructeurs hun heil elders zoeken in andere branches omdat dat er te halen is. Hoeveel mensen dat zijn, is niet bekend. En ook is niet bekend hoeveel van deze ruim 14.000 personen met WRM-bevoegdheden nog actief zijn als rijinstructeur. Er is een onbekend aantal dat de pas wel heeft, maar er niks mee doet. Pas wanneer die moeten opkomen voor de verplichte praktijkbegeleiding haken ze af.

Instromers

Er is overigens wél een helder beeld van het aantal personen dat is ingestroomd in 2015, '16 en '17 en dat is het aantal WRM-examens dat is afgenomen. In deze jaren laat dit aantal een stevige groei zien (grafiek 2): van 12.189 naar 14.369. Je mag ervan uitgaan dat deze mensen hun heil zoeken in de branche, waarmee de instroom nieuwe toetreders dus helder is.

B-categorie is grootste groeier

In de tabel linksonder staat het aantal WRM-examens gerangschikt naar de categorie. De winst van ongeveer 2.100 nieuwe instructeurs zit voor het overgrote deel in de B-categorie: van 10.489 in 2015 naar 12.382 in 2017. De andere categorieën stijgen ook, maar begrijpelijk met minder grote aantallen. Er is slechts één categorie die aan populariteit inboet en dat is het aantal examens voor de T-categorie, voor de trekkers dus. Dit relatief verse examen is nu al minder populair.

WRM-opleiders naar omvang en slagingspercentage

Ook leuk is de tabel rechtsonder. Deze geeft weer hoe de WRM-opleiders (met meer dan honderd examens per jaar) het doen. Helder: de VerkeersAcademie is verreweg de grootste, op geruime afstand volgt FIRSTT en daarna, op gepaste afstand, zit Jongepier verkeersopleidingen. De andere opleiders pikken de kruimels op, waarbij Knetemann de grootste van de kleine is.

Goede sier

De VerkeersAcadamie kan ook goede sier maken met het slagingsperecntage, want dat ligt stabiel op 66,5 procent. De Veldhovense Rij-Opleiding haalt exact hetzelfde percentage, maar doet slechts 155 examens per jaar. In deze top 10 (op basis van het aantal examens) valt verder op dat AYAT met het minste aantal examens ook het slechtste slagingspercentage heeft. Als enige zit het onder de 50 procent.

OGS+-instructeurs

Er is nog een leuk feit en dat is de ontwikkeling van het aantal zogeheten OGS+-instructeurs. Met een OGS+-pas mag je lesgeven in het rijden met optische en geluidssignalen). IBKI is pas in 2016 met deze examens gestart en in het eerste jaar zijn voornamelijk OGS+-passen uitgegeven aan mensen die al werkzaam waren in deze branche. IBKI kreeg hiervoor van de Politieacademie en OTCRIJ de gegevens aangeleverd. De cijfers: op 1 juli 2016 waren er 147 personen met een OGS+-pas, op 1 januari 2017 179, op 1 juli 2017 204 en op 1 januari dit jaar 223. Dus om nou te zeggen dat er grote interesse is voor deze bevoegdheid: niet echt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding