Afbeelding

Meer rijscholen heten Linda, maar Linda Wilting moet de naam opgeven

Snackbar Linda in Utrecht heet zo omdat de eigenaresse zo heet. En voor beautysalon Linda geldt idem dito. En zo zijn er meer voorbeelden van kleine ondernemingen die zijn vernoemd naar de eigenaresse die Linda heet. En zelfs in de rijscholenbranche is de naam Linda voor een rijschool niet uniek, want in de examenlocaties Breda, Spijkenisse en Roosendaal zijn ook rijscholen onder deze naam actief.
Maar LINDA., het tijdschrift dat is vernoemd naar Linda de Mol, heeft rijschool Linda op de korrel. Eigenaresse Linda Wilting kreeg namelijk van LINDA. een mailtje met de mededeling dat ze de naam niet langer mag gebruiken omdat de naam LINDA. is geregistreerd in het Benelux Merkenregister. Linda Wilting zou meeliften op het succes van de naam van de blonde Linda de Mol, en dat zorgt maar voor verwarring.

Letters

Toegegeven, de letters die Linda heeft gebruikt lijken heel erg op die van LINDA. Maar er is ook een levensgroot verschil. Onderdeel van het beeldmerk van de rijschool Linda zijn de ogen van Linda Wlting. Die horen er onlosmakelijk bij en staan ook zo op de auto en op de website. Terwijl achter LINDA. een dikke punt staat. Als leek denk je dan toch: er zit wel degelijk verschil in.

Niet meer klanten

Bovendien snapt iedereen dat Linda Wilting echt niet meer leerlingen krijgt in Nijmegen omdat ze haar rijschool Linda heeft genoemd. Maar sinds oktober is het spel toch echt op de wagen, want toen kreeg Wilting van Mood for Magazines, de uitgeverij van LINDA. een mail met de mededeling dat binnen enkele dagen de naam zijn veranderd en het logo overal vanaf moest zijn gehaald. Na wat heen en weer ge-email, toonde LINDA. zich van haar milde kant door de datum op te rekken naar 1 februari, maar dat is toch echt de deadline. En als zo'n organisatie de hakken in het zand zet, moet je van goede huize komen om je gelijk te krijgen.
Natuurlijk wilden wij weten wat de de actuele stand van zaken is met betrekking tot deze kwestie. Maar Linda Wilting was niet bereikbaar voor commentaar. Als er nieuws is, publiceren we dat terstond op rij-instructie.nl.

Camiel Eurlings zorgde
ervoor dat VRB serieus werd genomen

Camiel Eurlings is niet ieders vriend; en dan spreken we ons eufemistisch uit. Maar bij Peter van Neck kan de ex-minister niet stuk, want hij zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de belangenorganisatie VRB opeens serieus meetelde. "Eurlings heeft het CBR opgedragen met ons te praten", zegt hij in een interview in deze editie van Rij-instructie.

Van Neck geeft op 26 januari de voorzittershamer over aan Eric Bakker uit Vlijmen. Daarmee zit er een zittngstermijn op van vijf jaar waarin de VRB nadrukkelijk op de kaart is gezet.

Aan jasje getrokken

En dat is te danken aan Camiel Eurlings. De VRB stuurde de minister een paar e-mails, daar werd niet op gereageerd, maar toen na een zitting in de Tweede Kamer de Limburgers even kwam napraten met de bestuursleden van de VRB, trokken zij hem meteen aan zijn jasje. Het gevolg was dat de minister een ander mailadres gaf van waaraf hij wél reageerde (en snel ook) én dat het CBR werd gedwongen te overleggen met de VRB. Dat vooral BOVAG Rijscholen niet blij was met deze 'New kid on the block' is inmiddels geschiedenis.

Ledenvergadering

De ledenvergadering van de VRB is vrijdag 26 januari, vanaf 15.00 uur. Voor de pauze is deze alleen toegankelijk voor leden en genodigden. De vergadering vindt plaats in Huis Het Bosch, Nieuwe Rijksweg 6, Lexmond. Om 15.30 uur begint de vergadering, waarna als tweede agendapunt (rond 16.45 uur) een presentatie plaatsvindt door de directieleden van het CBR Petra Delsing en René Verstraeten.Om 17.30 uur draagt Van Neck de voorzittershamer over aan Eric Bakker. Van Neck houdt dan een nieuwjaarsrede die tevens zijn afscheid als voorzitter markeert (hij blijft wel actief in het bestuur).

Openbaar gedeelte

Om 18.00 uur begint een openbaar gedeelte met een receptie ter gelegenheid van de wisseling van de voorzitter en aansluitend is er een gezellig samenzijn. Om 20.00 uur zit de ledenvergadering erop. Het interview met Peter van Neck begint op pagina 22.

Ruim elfhonderd rijschoolhouders betalen voor
belangenbehartiging

Momenteel zijn er in Nederland ruim elfhonderd rijschoolhouders die betalen voor een lidmaatschap aan een brancheorganisatie of die een donatie hebben gedaan aan de stichting LBKR. Dat aantal wordt steeds minder, onder andere als gevolg van het verdwijnen (veelal via natuurlijke weg) van het aantal rijscholen.

De VRB is met 578 leden momenteel iets meer dan honderd leden groter dan BOVAG Rijscholen, dat op 1 januari van dit jaar 473 leden telt. De FAM telt momenteel een kleine dertig leden (momenteel staan er twee in de wacht om toe te treden tot deze vereniging van grotere rijscholen), terwijl de stichting LBKR volgens eigenzeggen rond de vijftig personen hebben die een vrijwillige bijdrage hebben gedaan om de LBKR te ondersteunen. Hiermee komt het totaal op 1131 rijschoolhouders die het nut inzien van een brancheorganisatie.

LBKR houdt eerste
kennismakingsbijeenkomst

De LBKR heeft zijn draai gevonden. Dat blijkt uit het Vervolgdocument dat de stichting in december het levenslicht liet zien en het blijkt uit een eerste bijeenkomst op vrijdag 16 februari. Dit is geen ledenvergadering, want de LBKR is officieel geen vereniging en er zijn ook geen plannen om de boel om te gooien. Het wordt een kennismakingsbijeenkomst genoemd, die wordt gehouden in café/restaurant Dorpszicht, Dorpsstraat 10 in Oene en die voor iedereen toegankelijk is.

Kennismaken kan tussen 15.00 en 17.00 uur onder andere met de bestuursleden van de LBKR en met een aantal standhouders die samen een mini-beurs vullen. Naast vijf (de laatste stand van zaken, maar er kunnen er nog meer bij) commerciële partijen staan hier onder andere de LBKR zelf, ZZP-Nederland en CNV-Vakmensen. Deze organisaties ondersteunen de LBKR vanaf de oprichting.

Opening

Om 15.00 uur is er een opening door voorzitter Jos Post en een uurtje later zal Frank Alfrink, directeur van ZZP-Nederland het woord nemen over ZZP'ers in het algemeen en Arbeidsongeschiktheidsverzekering in het bijzonder.

Stamppot

Na afloop van de 'open' bijeenkomst om 17.00 uur is er een besloten gedeelte voor iedereen die zich heeft aangesloten bij de beroepsgroep LBKR. Deze bijeenkomst wordt afgesloten met een stamppottenbuffet waarbij het (bij)praten met vakgenoten en gezelligheid centraal staan. Voor deelnemers van Stichting LBKR is het buffet gratis, dankzij de deelnemers van 'de club van honderd'. Opgeven voor het buffet kan met een mail naar info@lbkr.nl met als onderwerp 'deelname buffet'.

Afbeelding
Afbeelding
De LBKR bood in juni een petitie aan in Den Haag.