Afbeelding

Hyundai i30 mag op de shortlist

Hyundai is niet bepaald een merk dat je koppelt aan opwinding. Gemiddeld, dat is wat het merk uitstraalt. Maar gemiddeld kan best uitstekend zijn, zo bewijst de i30 die sinds begin 2017 bij de dealers staat. Raar eigenlijk dat veel rijschoolhouders hier met een wijde boog omheen lopen.

In het C-segment waarin de i30 opereert, zijn er echte allemansvrienden (VW Golf, Opel Astra, Toyota Auris), maar ook auto's die slechts een bepaald publiek aanspreken omdat ze wat al te uitgesproken zijn, zoals de Mazda 3. De i30 van Hyundai zit daar tussenin. Niemand zal de auto spuuglelijk vinden, maar het mooiste meisje van de klas is ze ook niet. Gemiddeld dus, maar ook evenwichtig, keurig, degelijk, maar zeker ook modern zijn de woorden die van toepassing zijn en daardoor is deze auto absoluut de moeite waard om op de shortlist te worden gezet.

Redelijk zitten achterin

Hoewel de wielbasis met zijn 265 centimeter gelijk is gebleven aan die van de eerdere i30 (deze werd vanaf 2007 gevoerd), is de nieuwe i30 een stukje langer en breder geworden. De auto meet nu 4.30 meter lang en 178 centimeter breed. De hoogte is iets afgenomen en die bedraagt nu 147 centimeter. Daardoor oogt de auto nu sportiever. De lengte komt vooral ten goede aan de inzittenden voorin, want op de achterbank kan een volwassene redelijk zitten, maar de beenruimte is krap. En heel veel hoofdruimte blijft er voor de gemiddelde Nederlander ook niet over.

Weinig mis

Met het interieur is weinig mis. Elke i30 is standaard (het instapmodel heet i-Drive) uitgerust met ESP, dagrijverlichting met LED-technologie en audiobediening aan het stuurwiel. De i-Motion (en stapje hoger) heeft onder andere airconditioning, cruise control met snelheidslimiet, stuurwiel, in hoogte en diepte verstelbaar en elektrisch bedienbare ramen achter en voor terwijl de Comfort beschikt over een achteruitrijcamera met dynamische hulplijnen, een volautomatische airco met twee zones, parkeersensoren achter, 15-inch lichtmetalen velgen met 195/65 R15-banden en led dagrijverlichting.
De ergonomie geeft weinig reden tot klagen, al is het touchscreen wat ver weg geplaatst. Maar je zit goed en je vindt moeiteloos alle knoppen en schakelaars.

Motoren

Er is al een 1.6 liter diesel die goed is voor 94 kW (128 pk) sterk en het van deze zelfontbrander bedraagt 260 Nm bij 1.900 r/min. De 1.6 CRDI dieselmotor is een betere keus, want die is goed voor een vermogen van 81 kW (110)/4000 en een maximum koppel van 207 / 1500-2500 tpm.
Deze CRDi gedraagt zich prima. Het onderstel voelt prima aan en in snel genomen bochten geeft de auto bijna geen krimp: Vervelend overhellen blijft achterwege. Als het iets te snel dreigt te gaan, is er een voorspelbaar onderstuur waar te nemen. De diesel maakt een goede indruk, heeft een fijn koppel en je hoort de motor amper. Alleen bij fel optrekken hoor je nog enigszins het dieselknorren.

Afbeelding