Afbeelding

Regelgeving rond vervuilende auto wordt verscherpt

Duizenden rijschoolhouders zullen in 2018 een nieuwe lesauto aanschaffen. Het is daarbij zaak om een aantal zaken goed in de gaten te houden. Oftewel: de autoregels voor 2018 op een rij. In juni 2015 kwam de zogeheten Autobrief II uit met plannen voor de periode 2017 tot en met 2020. Als gevolg daarvan zijn op 1 januari dit jaar weer een aantal tarieven (motorrijtuigenbelasting, BPM en bijtelling) veranderd.

BPM in 2018

Er zijn nog vijf tariefschijven voor de bepaling van de CO2-uitstoot. De eerste tariefschijf gaat in vanaf 73 g/km CO2 (76 g/km in 2017), de tweede schijf van 98 g/km (102 g/km in 2017), de derde schijf vanaf 144 g/km (150 g/km in 2017), de vierde schijf vanaf 162 g/km (168 g/km in 2017) en boven de 162 gram gaat de vijfde schijf in (168 g/km in 2017). Hierdoor wordt het Bruto BPM bedrag hoger bij een gelijkblijvende CO2-uistoot.
De dieseltoeslag geldt in 2018 vanaf 63 gram/km (65 gr/km in 2017). Het tarief per g/km blijft gelijk op 86 euro voor een diesel. Voor diesels geldt dus dat ze naast de verhoging in de schijven ook nog 2 x 86 euro duurder worden bij een gelijkblijvende CO2-uitstoot.

Bijtelling

De algemene bijtelling is verlaagd van 25 naar 22 procent in 2017. Alleen volledig elektrische auto's (met 0 g/km CO2-uistoot) hebben nog een korting op het bijtellingstarief en betalen 4 procent bijtelling. Dit blijft zo in 2018.

Motorrijtuigenbelasting

Volledig elektrische auto's betalen geen motorrijtuigenbelasting en dat blijft zo tot en met 2020. Sinds 2017 betaalt een PHEV motorrijtuigenbelasting over het volledige gewicht inclusief de accu's. Wel geldt hier het halftarief voor, dus deze auto's betalen de helft aan wegenbelasting ten opzichte van een benzine auto die even zwaar is. Diesels worden nog steeds het zwaarst belast. Goed te weten: Vanaf 2019 gaan diesels zonder roetfilter 15 procent meer belasting betalen.

Niet in beton gegoten

Als het verleden iets helder heeft gemaakt, dan is dat met betrekking tot de autobelastingen niets in beton is gegoten. Ook nu niet. Volgens de Autobrief II staat dit jaar een evaluatie van de maatregelen gepland.

Van NEDC naar WLTP

En dan staat er op 1 september dit jaar nog een heel belangrijke verandering op het programma ten aanzien van de meting van de uitstoot van roet, als gevolg van dieselgate.
Voor de berekening van het verbruik en emissie-uitstoot van voertuigen geldt tot 1 september dat van elk voertuig op de EU-markt de uitstoot wordt gemeten op basis van een laboratorium-gebaseerde testcyclus volgens de normen van de New European Driving Cycle (NEDC). Deze NEDC, die is ontwikkeld in de jaren zeventig, is echter verouderd, en daarom wordt een nieuw testmethode ontwikkeld: de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Deze ging op 1 septekber 2017 in voor elke nieuwe auto en vanaf 1 september dit jaar geldt deze voor elke auto.
De verwachting is dat de WLTP zal zorgen voor Betrouwbaardere gegevens over het brandstofverbruik en de CO2-emissies. De testomstandigheden bij de WLTP zijn immers realistischer, want:
- er wordt tegen een hogere gemiddelde en maximumsnelheid getest;
- er wordt rekening gehouden met diverse rijomstandigheden, stadsverkeer, buitenverkeer, hoofdwegen en snelwegen), meer dynamische acceleraties en vertragingen, hogere motorvermogens en realistischer rijgedrag;
- de testafstanden en -duur zijn langer;
- er wordt rekening gehouden met de optionele uitrustingen van een moderne auto en de impact daarvan op het verbruik, en uitstoot.

Reductie CO2

De verwachting is dat de WLTP-methode zal zorgen voor nieuwe technologische ontwikkelingen in de automobielsector. Immers, auto's moeten hierdoor weer schoner zijn. Van de autofabrikanten wordt een reductie verwacht van ongeveer 20 procent verbruik en uitstoot ten opzichte van de huidige testprocedure vereist.

De gevolgen

Welke gevolgen dit heeft voor de aanschaf van een auto heeft, is nog lastig te duiden. Maar vooralsnog lijkt het erop dat diesels het kind van de rekening worden en dat zijn nou net de auto's die veelrijders (onder wie rjiinstructeurs) interessant vinden. Het is geen boude veronderstelling dat in de aanschaf een ruk wordt gemaakt van diesel naar benzine. Iedereen die ergens rond de zomer toe is aan een nieuwe auto, adviseren we in elk geval de regelgeving en de informatie van de autofabrikanten hierover goed in de gaten te houden.

Afbeelding