Het zoveelste Jaar van de Waarheid of wordt het nu of nooit?

Ondanks het feit dat we al weer bijna een halve maand in 2018 zitten, wil ik graag onze lezers een gezond, goed, gelukkig en succesvol 2018 wensen. Mijn uitgangspunt: Ik wens iedereen het dubbele van wat zij of hij mij wenst.

Elders in deze editie stelt Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, dat 2017 het zoveelste Jaar van de Waarheid zou worden en en dat het dit gedeeltelijk ook is geworden. Immers, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, besloot dat de Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) verplicht wordt gesteld.
Dit is om twee redenen belangrijk. Allereerst vanwege het feit dat de VOG, hoewel er geen wonderen van mogen worden verwacht, een belangrijke kwaliteitsimpuls is. Maar daarnaast toont deze minister aan dat ze serieus zaak wil maken van een verbeteringsslag. In nauwelijks een paar weken sinds haar aantreden heeft ze meer gedaan voor de branche dan haar voorgangster Schultz-van Haegen in vier jaar. Laten we hopen dat ze hieraan door meer beleidsmaatregelen een vervolg geeft.

Het ligt in de lijn der verwachting dat dit jaar eindelijk in de Tweede Kamer wordt gesproken over de nieuwe WRM. Daar is veel te lang mee gedraald en nu er zowel van de brancheorganisaties (gesteund door CBR en IBK) als van de LBKR een document ligt waar duidelijk uit blijkt dat iedereen deze branche vooruit wil, kan er worden doorgepakt. Hier komt bij dat de minister heeft laten weten zich grote zorgen te maken over de ontwikkeling van de verkeersveiligheid in ons land en ook daarin past heel goed dat eindelijk een klap wordt gegeven over een nieuwe WRM met een aantal waarborgen voor een goede kwaliteit van het rijonderricht in Nederland. 2018 zou zomaar weer een zoveelste Jaar van de Waarheid kunnen worden, maar het kan ook zomaar dat 2018 echt het jaar wordt waarin daadwerkelijk slagen worden gemaakt en dat geschiedenis wordt geschreven. Het lijkt op nu of nooit.

We moeten echter ook reƫel zijn. Zelfs als in 2018 spijkers met koppen worden geslagen, dan zal het tot minimaal begin 2019 duren voordat nieuwe maatregelen zijn ingevoerd en daarna zal het nog jaren voordat bepaalde maatregelen effect sorteren. Het is een kwestie van een lange adem, dat is wel zeker. Gelukkig biedt de economische voorspoed een beetje hulp. Je ziet dat hierdoor een aantal gelukszoekers hun heil elders zoeken en dat is een cadeautje dat de branche maar wat graag uitpakt.