Geloofwaardig

2017 zou het -zoveelste- jaar van de waarheid worden voor de rijscholenbranche. Zouden we de politiek kunnen overtuigen van de noodzaak tot maatregelen om eindelijk het kaf van het koren te kunnen scheiden? We zijn in elk geval een aardig eind op weg geraakt, want in Den Haag vinden we een luisterend oor en het document met aanbevelingen vormt na een aantal verdiepingsslagen nu een stevig fundament voor de noodzakelijke professionaliseringsslag in de sector. Met een breed draagvlak bovendien. In november kwam het nieuws dat de nieuwe minister van Infrastructuur de noodzaak inziet van een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag voor alle instructeurs. Dat is een wens die BOVAG meteen na het invoeren van de eigen VOG-plicht al uitte, omdat wij nu eenmaal geen politieagenten zijn en iemand zonder deze verklaring nu nog gewoon z'n gang kan gaan buiten het blikveld van een branchevereniging.

Zwemleraren, docenten en voetbaltrainers werken net als wij óók op dagelijkse basis met minderjarigen en we vinden het de normaalste zaak van de wereld dat zij over een VOG beschikken. Sterker nog: als het onze eigen kinderen betreft, eisen wij het zelfs. Rijinstructeurs en rijschoolhouders kunnen het zich niet veroorloven om als vrije vogel te acteren en eigen regels te bepalen; we hebben een grote morele verantwoordelijkheid richting ouders die ons het vertrouwen geven om tientallen uren met hun zoon of dochter in de auto door te brengen. En om verantwoord om te gaan met de vaak grote bedragen die de ouders of de leerlingen zelf in veel gevallen vooruit betalen.

Alleen door met geloofwaardige voorstellen over de brug te komen en binnen onze vereniging ook daadwerkelijk door te voeren, kunnen we ook het vertrouwen van de politiek winnen. En daarmee hulp van hogerhand krijgen om het imago van ons prachtige vak op te poetsen. De steun van de minister voor invoering van de VOG is een mooie eerste stap in de goede richting en laten we hopen dat de rest van onze aanbevelingen binnenkort ook omarmd gaan worden. Dan kunnen we in 2018 echt werk maken van het oppoetsen van ons blazoen.
Ik wens u allen veel geluk en wijsheid toe in dit nieuwe jaar.

Frank Hoornenborg,
vorzitter BOVAG Rijscholen