De voordelen van een branchevereniging

Soms spreek je wel eens een collega aan met de vraag of hij lid is van een van de belangenverenigingen in de rijschool branche. Het gebeurt dan regelmatig dat men zegt dat je daar "toch niets aan hebt". En dat is jammer, want velen weten niet wat er door een branchevereniging voor elkaar wordt gekregen.
Niet alles haalt immers het nieuws, deels omdat sommige onderwerpen een kwestie zijn van de lange adem en deels omdat we ons niet altijd op de borst willen slaan met de successen die wij behalen. Zo merk ik bijvoorbeeld dat er in mijn eigen examengebied Spijkenisse na de verandering aan een bestaand verkeersplein veel problemen ontstonden. Het regende klachten en ergernissen. En dat gold niet alleen voor ons en onze leerlingen, maar ook voor de automobilisten die al in het bezit van het rijbewijs zijn. Het was onduidelijkheid ten top.
Doordat wij als bestuursleden vanuit de Gemeente Nissewaard van de VRB werden uitgenodigd voor een raadsvergadering inzake dit onderwerp, werden wij tevens aan de juiste mensen van Rijkswaterstaat voorgesteld waardoor het balletje ging rollen om tot overleg te komen. Het kost dan nog steeds behoorlijk wat tijd om bij die ene persoon terecht te komen die je nodig hebt, maar uiteindelijk hadden we een prima contact. Dit resulteerde erin dat er binnen twee weken al enkele veranderingen werden gerealiseerd, maar bovendien dat ik op een ochtend met deze persoon ter plaatse ben gaan kijken en samen hebben we het verkeersplein van alle kanten gereden om aan te tonen waar de knelpunten zitten. Dat liep uiteen van verkeerd geplaatste verkeerslichten tot aan onduidelijke en verwarrende belijning op het wegdek. Dit leidde regelmatig tot zeer gevaarlijke situaties. En wat vooral belangrijk is: men is het met ons eens!
We worden dus als een serieuze gesprekspartner gezien en dat komt vooral omdat we als organisatie spreken. Nu is het een feit dat dit soort zaken niet alleen in Spijkenisse spelen. Dus als u dit soort zaken in uw eigen regio aantreft, aarzel dan niet om contact op te nemen met een VRB-bestuurslid om via de VRB de juiste contacten te kunnen leggen.
En zo tonen we opnieuw aan dat het echt voordelen heeft om lid te zijn van een branchevereniging. Ik vind het namelijk jammer dat velen meeliften op successen die wij behalen zonder de vereniging te willen steunen. Let wel: Wij kunnen slechts bestaan door de steun van leden.

Peter van Neck,
voorzitter VRB