Wie geeft de scootmobielgebruiker rijles?

"Als kind leerden onze ouders ons verantwoord fietsen. Zelfs op school kregen wij nog met ondersteuning van het Rijk verkeerseducatie op school. Als je tegenwoordig afhankelijk bent van een scootmobiel, moet je zelf uitzoeken wie je verantwoord leert rijden op ons geliefd noodzakelijk invalidenvoertuig. Een groot probleem."
"Scootmobiel rijden is geen kwestie van erop stappen en gas geven. Er zijn speciale regels die de potentiƫle rijder niet bekend zijn. Een fiets en een scootmobiel hebben beide geen verplichting voor een achteruitkijkspiegel en remlicht. Met een scootmobiel mogen wij stapvoets op de stoep rijden om in de supermarkt boodschappen te doen. De gemiddelde fietser heeft net als wij een snelheid van circa 15 km. per uur. Bij wie kunnen wij terecht voor rijinstructie en praktijkrijopleidingslessen voor scootmobilisten?"

600.000
Dit schrijft fanatiek scootmobilist Lei Hermans in een open brief aan minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Hij vindt het werkelijk ongelooflijk dat de minister niet aan een rij-opleiding voor een scootmobiel wil, terwijl het om aantallen gaat waarvan je duizelt. In 2030 worden als gevolg van de vergrijzing namelijk 600.000 scootmobielers verwacht in ons land dat eigenlijk al overvol is. Velen van hen geloven het wel en denken met hun jarenlange rijervaring dat ze er zo op weg rijden en dat ze de regels wel kennen, maar een groot aantal van hen vindt een cursus of training wel fijn. Hermans hield op eigen houtje een mini-onderzoek naar de bereidwilligheid van gebruikers om een cursus te volgen. Het resultaat: van de 51 stemmers waren er 25 voor en 25 tegen.

Dealers
Dealers die scootmobielen verkopen zouden een rol hierin kunnen hebben, maar Hermans verwacht daar niets van. "Betrouwbare leveranciers van scootmobielen aan particulieren zullen natuurlijk hun klanten een rijinstructie (uitleg knopjes bediening display, functie gas/rem) aanbieden, maar een daadwerkelijke praktijkrijles voor een ongeoefende gebruiker is een groot risico voor de betreffende verkoper."

Thuiszorg
Momenteel zie je dat zowel Veilig Verkeer Nederland), thuiszorgorganisaties en sommige gemeenten een cursus of rijles aanbieden, maar rijscholen zijn er nauwelijks tot niet. Of misschien zijn ze er wel, maar googelen levert geen hit op. Maar de vraag is gerechtvaardigd met zulke aantallen: wordt het langzamerhand niet tijd dat de rijscholenbranche dit eens goed uitzoekt en oppakt?