Contracten nader bekeken

De redactie heeft de hand weten te leggen op de contracten van NXXT (hoofdkantoor in Stellendam), LesGO (Breda) en QuickPRO (eveneens in Breda). In onze editie van november afgelopen jaar hebben we de overeenkomst tussen NXXT en zijn franchisenemers uitvoerig onder de loep genomen. Hieronder zetten we op een rij welke belangrijke bepalingen er in de drie contracten staan en waarin ze verschillen. Graag hadden we nog meer contracten tegen het licht gehouden, maar wie weet komt dat nog.

Fee
De franchisenemer bij NXXT dient elke week 216,55 euro (alle bedragen die worden vermeld zijn exclusief 21 procent BTW) over te maken aan de franchisegever. Deze wordt elk jaar geïndexeerd.
Bij LesGO bedraagt de wekelijkse fee 199,00, die elk jaar met 3,5 procent wordt verhoogd, en er is een eenmalig entreebedrag van 1.620 euro. Van 2010 tot en met 2015 heeft er overigens geen verhoging van de fee plaatsgevonden.
De franchisenemer van QuickPRO betaalt eenmalig 1750 euro en elke week 190 euro. de fee wordt elk jaar verhoogd met 3.5 procent. Per inschrijving wordt nog eenmalig inschrijfgeld doorberekend. Deze ligt niet vast en kan tussentijds door de franchisegever kan worden gewijzigd.

Duur contract
Bij NXXT vijf jaar, bij LesGO drie jaar en bij QuickPRO twee jaar. Telkens vindt een stilzwijgende verlenging plaats.

Verplichting franchisegever
NXXT verplicht zich de franchisenemer te voorzien van een volle lesagenda, waaronder dient te worden volstaan 15 leerlingen.
LesGO zegt toe elke zes maanden voldoende CBR-leerlingen aan te brengen, zijnde gemiddeld 15-20 inschrijvingen of 35-40 proeflessen gerekend over een periode van drie jaar in de regio waar de franchisenemer actief is, met een maximale straal van 30 kilometer rond de franchisenemer.
QuickPRO garandeert voldoende leerlingen, wat neerkomt op elke zes maanden gemiddeld 15-20 inschrijvingen of gemiddeld 30-35 proeflessen gerekend over een periode van twee jaar.

Lesauto
Bij alle drie geldt dat de kleur, type, inrichting en het uiterlijk van het lesvoertuig worden vastgelegd in het contract. Dit komt er in de praktijk op neer dat er een auto wordt aangereikt door de franchisegever en dat er geen enkele speelruimte is voor een eigen identiteit.

Administratiepakket
Zowel NXXT, LesGO als QuickPRO maken gebruik van een administratiepakket dat de franchisenemer tegen betaling van een vast bedrag dient af te nemen.

Boetes
O wee als je je tijdens of na het aflopen van het contract negatief uitlaat over de franchisegever. Dat komt de franchisenemer duur te staan, letterlijk. Bij NXXT kost het de (ex)franchisenemer die zich negatief uitlaat 5.000 euro en 1.000 euro voor elke dag. Worden de uitlatingen of acties als ondermijnend ervaren, dan geldt een boete van 5.000 euro en 2.500 euro voor elke dag. Bij LesGO en QuickPro kun je op een boete rekenen van 2.500 euro.

Garantiefonds
Bij NXXT is er geen garantiefonds, maar LesGO en QuickPro hebben dit wel. Bij LesGO betaalt elke franchisenemer hiervoor 7,50 euro per week en bij QuickProPRO is dit 10 euro.