Nationale Franchise Code maakt afspraken duidelijk

Begin 2016 is de Nationale Franchise Code opgesteld door alle politieke partijen in samenspraak met de branche. Het was de bedoeling dat deze door alle franchisenemers en franchisegevers zou worden onderschreven, maar een aantal grote franchisegevers weigerden aan deze zelfregulerende gedragsregels zijn fiat te geven. Om die reden is bepaald dat de Nederlandse Franchise Code wettelijk wordt verankerden het concept daarvan is gereed. De invoering werd doorkruist door de lange kabinetsformatie, maar de nieuwe wetgeving ligt nu op het bord van minister Wiebes van EZ.

Regels worden duidelijk
Het grote voordeel van een franchisewet is dat de regels voor franchisegevers en franchisenemers duidelijk worden, zegt kees Kan. "Ik ben hier een groot voorstander van, want de positie van franchisenemers wordt hierdoor aanzienlijk versterkt, franchisegevers en franchisenemers zullen zich veel bewuster zijn van hun positie en gerechtvaardigde belangen ten opzichte van elkaar en ze zullen daarom meer rekening met elkaar gaan houden. De code wil gedrag vooraf beïnvloeden en dat is veel beter dan een achteraf toetsing door de rechter, als het leed al is geschied. De code zal ook misbruik van macht tegen gaan. Uiteindelijk leidt dat tot veel minder ongelukken."

Drie veranderingen
Er zijn drie belangrijke veranderingen als gevolg van de Nederlandse Franchise Code, te weten:

- Informatieplicht: in de pre-contractuele fase, dus voor het aangaan van de overeenkomst, moet de franchisegever de aspirant franchisenemer meer (financiële) informatie over de formule verstrekken, waaronder historische gegevens van eerdere franchisevestigingen binnen het rayon. Verder moet de franchisegever verantwoording afleggen over de besteding van de door de franchisenemers betaalde franchisefee's.

- Aanscherping van de zorgplicht: Zo moet de franchisegever een toegespitste aanvangsopleiding geven en relevante, commerciële en/of technische ondersteuning en begeleiding verlenen tijdens de looptijd van de franchiseovereenkomst. Ook moet de franchisegever na een verzoek van franchisenemer schriftelijke en onderbouwde aanbevelingen doen wanneer omzet en winst van de franchisenemer structureel en substantieel achterblijven, om te komen tot een verbetering van de situatie.

- Overleg: de code schrijft gestructureerd overleg tussen franchisegever en franchisenemers met advies- en instemmingsrechten voor de franchisenemersvertegenwoordigers.