Full operational lease is
financieel verstandiger

Het is een traditie en tradities zijn er om in stand te houden: in de laatste editie van het jaar presenteren wij de berekening van de lesprijs. Het rekenwerk is gedaan door Henriëtte Haverkate van Haverkate Rijschool Administratie & Advies. Deze keer is de keus gemaakt tussen een berekening van een zzp'er met een lesauto die wordt geleast (full operationeel) en die in bezit is (koop of afbetaling). De conclusie: operational leasing is financieel verstandiger en geeft ook minder sores. En we zitten weer boven de 40 euro.

Grote rijscholen zullen zich wellicht niet herkennen in de lesprijsberekening op de volgende pagina's. Er is namelijk een bewuste keus gemaakt om een lesprijs te laten berekenen voor een zzp'er, want daarvan zijn er verreweg het meest in deze sector.
Bij Haverkate Rijschool Administratie & Advies merkten ze vervolgens dat de tweedeling wel of niet full operationeel leasen steeds belangrijker is en om die reden maakt Henriëtte Haverkate dit jaar ook deze tweedeling.

Financial lease versus operational lease

In veel gevallen gaat het bij deze keus om een gevoel, dus om de ratio. Om die reden zetten wij eerst de voor- en nadelen van beide leasevormen op een rij.

Financial lease
- Auto wordt eigendom.
- Bij tegenvallende resultaten kan de auto verkocht worden.
- De restschuld zal echter nog steeds moeten worden afgelost voor de einddatum.
- Maandelijkse termijnen zijn niet aftrekbaar, alleen de betaalde rente is aftrekbaar.
- Er wordt jaarlijks op de auto afgeschreven, dit bedrag is wel aftrekbaar.
- Alle bijkomende kosten zoals verzekering, wegenbelasting, onderhoud, vervanging banden etc. komen voor rekening van de rijschoolhouder.

Operational lease
- Auto blijft eigendom van leasemaatschappij.
- U zit tot aan einde looptijd aan contract vast.
- Totale maandelijkse leasetermijnen zijn volledig aftrekbaar.
- Op de kosten van brandstof na zijn meestal alle overige kosten inclusief en u komt daardoor niet voor onverwachte financiële verrassingen te staan.
- Bij eventuele schades is er geen terugval in verzekeringspremie.
- De schade wordt volledig afgehandeld door de leasemaatschappij.
- Bij schade of pech is direct vervangend vervoer uitgerust als lesauto beschikbaar.

Financieel verstandig

Kortom: met full operational lease koop je in de eerste plaats gemak en een helder overzicht in de kosten, zonder verrassingen. Maar is het financieel ook voordeliger? is een vraag waar veel rijschoolhouders mee worstelen, helemaal omdat adviezen van aanbieders altijd gekleurd zijn. Welnu: het antwoord op basis van deze onpartijdige kostenanalyse is ja. Het scheelt exact één euro en een cent. Is dat de moeite? Niet echt natuurlijk, maar in elk geval is er nu duidelijkheid. De berekening is overigens op basis van gegevens van Lesautolease, een van de grote spelers in deze markt.

Niet sparen

Goed om te weten: bij de berekening van financial lease (wat in feite koop op afbetaling is) is geen rekening gehouden met een te sparen bedrag voor een nieuw aan te schaffen auto na drie jaar, omdat het in de praktijk maar zelden voorkomt dat de rijschoolhouder hier daadwerkelijk voor spaart. De verstandige zzp'er spaart wel en daardoor wordt de uurprijs hoger, waardoor deze nog sterker afwijkt van die bij operational lease.

De auto

Bij de berekening is uitgegaan van een Ford Fiesta 1.5 tdci titanium 63kW 5 deurs. In de praktijk blijkt dit namelijk een zeer gewilde lesauto die de traditionele VW Polo naar de kroon steekt. Op de grens naar een nieuw jaar is dat nog even een leuk weetje.
Verder staan weer alle kosten erin waar menig rijschoolhouder zich over zal verbazen, maar die er wel in horen om een eerlijke lesprijs te kunnen berekenen aan de klant. Niemand hoort ons zeggen dat u al die kosten mee moet nemen en er is een beste kans dat u veel van de kosten niet maakt (het is bijvoorbeeld bekend dat veel zelfstandigen geen AOV-verzekering afsluiten), maar verstandig is dat niet.