De branche dient voorstellen in, maar de politiek stelt de kaders vast en neemt de besluiten. Onlangs was de FAM te gast bij een aantal politici en daarin is hen verteld dat de branche positief staat tegenover verbeteringen in de branche.
De branche dient voorstellen in, maar de politiek stelt de kaders vast en neemt de besluiten. Onlangs was de FAM te gast bij een aantal politici en daarin is hen verteld dat de branche positief staat tegenover verbeteringen in de branche.

'We moeten het samen doen'

Chris Verstappen, directeur Verjo, uitgever van verkeers- en vervoersleermiddelen
Onze branche heeft veel last van een doorgeschoten marktwerking met als resultaat dat het prijsmechanisme totaal verstoord is, met alle kwalijke gevolgen van dien. Ik noem dit een disruptieve marktwerking waar kwaliteit, vakbekwaamheid en kredietwaardigheid niet meer de norm zijn. Een leerling kan hierdoor niet vooraf bepalen of er goed lesgegeven wordt. Achteraf misschien, maar dat is nog best lastig omdat de leerling geen vergelijkingsmateriaal heeft.
Het is logisch dat een markt hierop inspeelt. De vraag is of dit maatschappelijk wenselijk is. Immers: goede verkeerseducatie is de basis van verkeersveiligheid. De prijs van verkeersonveiligheid is te hoog. Als de problemen makkelijk op te lossen waren dan was dit al lang gebeurd. Natuurlijk wordt er veel over gepraat, maar het is moeilijk om onze problemen op de politieke agenda te krijgen.
Tot mijn grote verrassing is dit de drie brancheorganisaties wel gelukt. Het was een uitdaging en natuurlijk is niet iedereen het eens over elk onderdeel, maar het doel is helder: een verkenning uitvoeren hoeveel speelruimte er is om veranderingen in wetgeving en examens door te voeren.

Speelruimte
De speelruimte wordt bepaald door de politiek op basis van de concrete aanbevelingen die er nu zijn. In dit verband neem ik u mee naar ten jaar geleden. Toen was na veel discussie iedereen het erover eens hoe het rijexamen vernieuwd moest worden, maar het zou wel 10 procent duurder worden. De politiek ging daar voor liggen, met als gevolg dat het terug naar de tekentafel moest. Het nieuwe plan was aanzienlijk minder goed, maar ja, de politiek beslist en niet de deskundigen. Zo ook nu.

Positief-kritisch
Naast het startdocument is afgelopen voorjaar ook de WRM-enquête RijschoolPro gehouden, waaraan rond 2500 mensen uit de branche hebben deelgenomen. Hieruit blijkt dat de gemiddelde rijinstructeur positief-kritisch is over de huidige WRM, maar dat zij of hij ook de beperkingen ziet. Ook zijn er veel ideeën om de problemen op te lossen, veelal uit vakliefde.

Samen
We moeten daarom beseffen dat we het samen moeten doen. Dat betekent dat nooit alles gerealiseerd kan worden en dat dit niet zonder slag of stoot gaat, maar de gezamenlijke wil moet er zijn. Die is er. Ik ben ervan overtuigd dat als de politiek duidelijke kaders aangeeft, de rijschoolbranche snel gezond kan worden. En een document dat vanuit de beroepsgroep komt, helpt de beleidsmakers bij het maken van de juiste afwegingen op basis van kwaliteit, kredietwaardigheid en betrouwbaarheid. Er ligt nu iets moois, laten we als rijschoolbranche gezamenlijk de uitdaging aangaan.