'Ik hoop dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren'

Theo Vuijk, eigenaar rijschool Fly-Over in Den Haag
Ik loop al heel wat jaren mee in de branche en hoewel ik momenteel niet actief ben in een branchevereniging – maar dat vroeger wel was – weet ik wat voor een huzarenstukje de brancheorganisaties hebben geleverd om samen dit document samen te stellen. En het is ook mooi te zien dat het een eerste effect heeft, want de VOG wordt verplicht. Dat is niet de Haarlemmerolie, maar in elk geval een druppel op de verder nog gloeiende plaat. Ik verbaas me er dan weer wel over dat de vaste groep schreeuwers aan de zijlijn daar weer van alles van vinden. Maar dat is inherent aan deze branche, helaas.

Goede en minder goede zaken
In het document staan goede en minder goede zaken, maar daar gaat het nu niet om. De inzet is om als hele branche verbeteringen in de WRM aan te brengen en daar kan niemand het mee oneens zijn. Ik vind het in dit kader dan weer wel jammer dat de opleiders vooralsnog niet meedoen en met een andere partij, de LBKR, overleggen. Daar snap ik helemaal niets van, maar dat zal misschien aan mij liggen. Los daarvan is het ook weer niet zo heel erg, want de opleiders moeten opleiden en niet meer dan dat. Ze hoeven zich verder niet te bemoeien met het reilen en zeilen binnen de branche.

Voeg alles samen
Maar hoe dan ook: er schijnen nog een paar documenten met aanbevelingen te komen en daar zit de branche ook niet op te wachten. Mijn advies: voeg dit document en dat van het CBR dat nog gaat komen samen, stel een programma van eisen op met prioriteiten en al en leg dat bij het ministerie neer. Misschien dat er dan nu eindelijk eens iets gaat gebeuren. Ik hoop het van ganser harte.