'Alleen door kwaliteit te borgen, maak je de branche beter'

Irma van den Berg, eigenaar Autorijschool Irma van den Berg in Maarssen, gespecialiseerd in leerlingen met autisme en medewerkster aan Rij-instructie.

Voorop staat dat ik het een prestatie vind dat de brancheorganisaties gezamenlijk een document met aanbevelingen hebben opgeleverd. Ik werk sinds 1978 in de branche en heb al veel pogingen ter verbetering zien stranden. In elk geval lijkt het erop dat de politiek er nu open voor staat. De vraag is of dit document daar de aanzet toe geeft. Ik hoop het van ganser harte, maar zie nog te veel open einden met te veel vraagtekens waardoor ik vrees dat de politiek er weleens weinig mee zou kunnen doen.
Laat ik een voorbeeld noemen. Een voorstel is dat de Nederlandse mondelinge taalvaardigheid voor het overbrengen van kennis en kunde op minimaal mbo3-niveau moet zijn. Ik ben daar voor, maar betekent dit dan dat iemand die dat niveau niet haalt nooit meer een kans maakt om in te stromen? Er moet toch een route komen voor personen die dat niveau willen halen? En als die er is, wie gaat er dan voor zorgen dat dat niveau wordt gehaald? De opleiders lijken mij de aangewezen instanties, maar ik lees er niets over. En zo zijn er meer voorbeelden.

In het algemeen vind ik dat de branche er alleen maar echt op vooruitgaat als er een systeem komt met een kwaliteitslabel waarbij de kwaliteit wordt geborgd. Ik zie daar niets over in het document, maar dat is in mijn visie de enige juiste weg. Aan het begin van deze eeuw was het de bedoeling dat de RIS dat zou worden. Helaas is dat er destijds door ingrijpen van enkele branchegenoten niet van gekomen! Eeuwig zonde, maar wellicht komt het er nu toch nog eens van!