Afbeelding

Brancheorganisaties praten met Duitse collega's

Het Aanbevelingendocument is gereed, maar de brancheorganisaties FAM, VRB en BOVAG rijscholen blijven samen optrekken. Onlangs hadden ze een informeel overleg met de drie voorzitters van de BDFU Stuttgart, DVPi Frankfurt en het Bildungszentrum uit Tonisvorst. Dit zijn de drie belangrijkste brancheorganisaties in Duitsland. Ook de motorrijdersvereniging KNMV schoof aan.

In Duitsland wordt op 1 januari 2018 de nieuwe Fahrlehrergesetz van kracht: de wetgeving die alles regelt rond de rijscholen. Dit traject is gestart in 2011 met als doel het reformeren van de rijschoolwet (de evenknie van de Nederlandse WRM) en daarin is men geslaagd. De drie branchevoorzitters uit Nederland kunnen van hun Duitse collega's leren en dat is dan ook de insteek van het eerste gesprek.

Positioneren

Anders dan in Nederland is in Duitsland stevig ingezet op het positioneren van een verplichte opleiding tot rijinstructeur B-E die in totaal duizend scholingsuren voorschrijft met vier zware examenmomenten. Vervolgens zijn er aanvullende modules voor het geven van theorieles en het mogen voeren van een eigen rijschool.

Ondermaats presteren

Een Duitse rijinstructeur moet per vier jaar drie theoriedelen volgen en voor elke aanvullende module nog een dag extra. Het grote verschil met de Nederlandse situatie is dat er bij ondermaats presteren een oproep volgt om je te melden bij de TUV (het Duitse CBR). Het slagingspercentage in Duitsland ligt tussen de 70 en 75 procent en een rijbewijs kost tussen de 2000 en 2400 euro. Het aantal rijlessen is niet een-op-een terug te voeren omdat men in Duitsland twaalf bijzondere voorgeschreven onderdelen moet doorlopen en hiervoor ook allemaal aparte tarieven gelden. Er wordt gerekend in eenheden van 45 minuten. Het fenomeen rijlespakketten tegen vaste tarieven is daar niet aan de orde.


Deze apps helpen automobilist smartphone niet te gebruiken

Website Independer zette op een rij welke apps er momenteel zijn om de verleidingen van een piepende smartphone in de auto te weerstaan en welke het beste werken. Omdat u als instructeur uw leerling in het kader van de zorgplicht hiervan op de hoogte kan (eigenlijk moet) stellen, zetten we de voor- en nadelen van de vijf meest gebruikte apps op een rij.

AutoModus. Deze app, die zowel voor Android als iOS geschikt is, van Interpolis zorgt ervoor dat je geen meldingen, pushnotificaties en updates binnenkrijgt wanneer je aan het rijden bent. Plus: muziek of navigatie blijf je gewoon horen en uit onderzoek blijkt dat automobilisten die de AutoModus-app gebruiken gemiddeld 25 procent alerter zijn. Min: de app werkt niet automatisch: voor het rijden moet je hem activeren.

Rij Veilig app. Tijdens het autorijden blokkeert deze app van a.s.r. alles wat je af kan leiden. Zodra je stilstaat, komen je berichten weer gewoon binnen. Plus: navigatie blijft ingeschakeld, in de file kun je de slowmotio modus gebruiken en er is een passagiersmodus. Min: het duurt vaak even voordat de app ziet dat je aan het rijden bent en deze app is niet beschikbaar voor iOs.

Drivemode. Wanneer je de Drivemode-app aan hebt staan, kun je nog steeds berichten ontvangen en lezen met behulp van spraakbesturing. Plus: in de niet-store modus worden gesprekken en berichtjes beantwoord met een automatisch bericht en deze app werkt als een van de weinige heel goed samen met andere apps zoals Google Calender. Min: de vraag is of deze bijdraagt aan veiliger verkeersgedrag, geen volledige spraakbesturing, verbruikt behoorlijk wat batterij en alleen geschikt voor Android.

In-Traffic Reply. De In-Traffic Reply-app wordt ingeschakeld wanneer je harder dan 10 km/u rijdt. Dit wordt gemeten aan de hand van GPS. Plus: de app reageert automatisch op inkomende berichten met een (eigengekozen) gifje, tekstje of afbeelding en je kunt de app handmatig aanzetten, maar ook automatisch laten activeren wanneer je sneller gaat dan 10 k/m. Min: de app registreert niet altijd snel dat je niet meer rijdt, soms schakelt de app ook aan terwijl je niet aan het rijden ben en de app is alleen beschikbaar voor Android.

Do Not Disturb. Deze modus maakt gebruik van bluetooth, wifi en gps om te bepalen of je aan het rijden bent. In dat geval worden alle inkomende berichten, meldingen en oproepen geblokkeerd. Plus: je kunt gewoon navigatie blijven gebruiken, werkt ook op de fiets en de modus gaat automatisch aan als je rijdt, maar je kunt hem ook handmatig in- en uitschakelen. Min: de modus is wel erg drastisch: het beeld van je telefoon wordt helemaal zwart en de app is alleen beschikbaar op het nieuwe besturingssysteem iOs 11.


Nationaal Rijles Loket
is verre van onafhankelijk

Het Nationaal Rijles Loket dat onlangs opeens het levenslicht zag is een initiatief van onder anderen Anjo Joostens. Inmiddels zijn na alle commotie de teksten van de website verwijderd. Op 20 december komen er nieuwe teksten op.

Het Nationaal Rijles Loket claimt de kwaliteitsbewaker van de branche te zijn en ronkte met teksten als 'Het Nationaal Rijles Loket is onafhankelijk en bewaakt het rijonderwijs in Nederland', maar deze en alle andere teksten zijn inmiddels verdwenen. Volgens Anjo Joostens, die zich omschrijft als 'Methodiek ontwikkelaar verkeersveiligheid Dutch Lapétus', zijn de teksten verwijderd om 'de onafhankelijkheid te waarborgen.'
Na een uitleg door Anjo Joostens, die ook nauw betrokken is bij de actiegroep Rijscholen in Verzet (dat naar verluidt binnenkort wordt omgezet in Rijscholen in Vooruitgang) en de Commissie Rijinstructeurs Kring Nederland (CRKN), is helder dat het Nationaal Rijles Loket onder meer een vehicle is om de Dutch Lapétus methode te promoten.

Adviseren

Het Nationaal Rijles Loket staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op naam van Anjo Joostens, maar Dato Kolk is manager. Kolk, die net als Joostens in Drenthe woont en evenals Joostens geen rijschool heeft (Joostens had wel een rijschool die Garantierijschool heette), werkt volgens zijn eigen pagina op Facebook ook nog bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.


Tolk mee? Dan blijft de instructeur achter

Om de branche verder te professionaliseren is het vanaf 1 januari niet meer toegestaan dat een familielid of bekende als tolk optreedt. Een kandidaat mag alleen een beëdigd tolk meenemen naar het praktijkexamen voor de auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen. Goed om te weten: als een beëdigd tolk meerijdt, dan mag de eigen instructeur niet mee.

De kandidaat moet de tolk zelf inhuren en dit mag ook de eigen rijopleider zijn. De instructeur die tolkt moet uiteraard een geldige WRM-bevoegdheidspas kunnen tonen en elke andere tolk moet een tolkenpas hebben. Daarnaast moet de tolk de taal van de kandidaat én de Nederlandse taal voldoende beheersen, zodat het praktijkexamen vlot en doeltreffend kan worden afgenomen.

Afbeelding
Tijdens het examen mag alleen nog een beëdigd tolk of de instructeur die als zodanig optreedt mee. Dit moet wel ruim van te voren worden aangemeld.