Verplichte VOG is signaal dat er echt iets gaat veranderen

Het is geen rollebollen, maar toch: het is duidelijk dat de opleidingsinstituten en brancheorganisaties VRB, BOVAG Rijscholen en FAM momenteel niet lekker met elkaar omgaan. Het was namelijk de bedoeling dat naast de brancheorganisaties, IBKI en CBR ook de opleiders het Aanbevelingendocument WRM zouden ondertekenen, maar daar is het (nog?) niet van gekomen. Weliswaar hopen de opleiders nog steeds op één lijn te komen met de brancheorganisaties, maar ik zet mijn geld erop dat dit ijdele hoop is.

Voor de branche is dit geen goed teken. De brancheorganisaties hebben meer dan een jaar hard gewerkt aan het Aanbevelingendocument en een van de vurige wensen was dat de branche met één document naar buiten zou komen. Alle neuzen in dezelfde richting, dat werk. Maar helaas. Er zijn blijkbaar te veel eigen belangen en heilige huisjes om dat voor elkaar te krijgen.

Vooralsnog moeten we het doen met één Aanbevelingendocument en dat is dat van de brancheorganisaties en de belangrijkste vraag is hoe dit zal vallen bij de politiek. Er staan heel veel bruikbare handvatten in om de branche te verbeteren en met veel van de voorstellen kan niemand het oneens zijn; ook niet al die rijschoolondernemers die geen lid zijn van een brancheorganisatie. Nadat het Aanbevelingendocument werd gepresenteerd, brak op de sociale media even een klein stormpje op van de gebruikelijke roeptoeters, maar die is net zo snel weer gaan liggen. De opleiders en brancheorganisaties mogen het dan nog niet met elkaar eens zijn, maar het gros van de rijschoolondernemers is dat wel. Dat is goed en voedt de hoop dat er eindelijk eens iets in de branche in beweging wordt gezet dat leidt tot een branche waar iedereen trots op mag zijn. En als dat gebeurt, dan mogen de voorzitters van de drie brancheverenigingen zichzelf best eens op de schouders slaan, want het zou een huzarenstukje zijn.

We moeten ons overigens niet te snel rijk rekenen, want er gaat nog veel tijd overheen. Veel van de voorstellen moeten in nieuwe wetgeving (de nieuwe WRM) worden gevat en dat kost veel tijd.
Toch is er ook op korte termijn winst te halen en die bal ligt bij de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Het is de vraag in hoeverre zij het laaghangende fruit gaat plukken, dus de zaken gaat aanpakken die geen ellenlange wetgeving behoeven. De eerste signalen zijn in elk geval bemoedigend. Pal nadat het Aanbevelingendocument gereed kwam besloot ze dat de verklaring omtrent gedrag (VOG) verplicht wordt voor rijinstructeurs. Het lijkt erop dat er eindelijk eens echt iets gaat veranderen.