Afbeelding

Samen door de bocht...

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt en zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg
Foto's: Team Verkeer, Politie Den Haag

Op een kruispunt geregeld door verkeerslichten met dubbele pijlvakken willen een stadsbus en een vuilniswagen allebei rechts afslaan. De stadsbus rijdt in de rechterrijstrook, de vuilniswagen in de linker. De ruimte laat echter niet toe dat de beide voertuigen dit gelijktijdig doen. Het resulteert dan ook in een hoop geknars, gekraak en glasgerinkel als de vuilnisauto zich toch door de bocht heen perst.

Leuk beroep

Guido rijdt al zo'n dertig jaar op de bus. Eerst een tijdje in Utrecht, maar na zijn verhuizing alweer vele jaren in het Haagse. Hij vindt het nog steeds een fantastisch beroep, ook al is er veel veranderd de laatste jaren en zijn de mensen minder vrolijk. Gemiddeld genomen zijn de mensen tegenwoordig ook wat minder vriendelijk. Maar de Haagse humor is geweldig, die vind je nergens anders in Nederland. Het vak van buschauffeur moet trouwens wel een mooi beroep zijn als zelfs een voormalig staatssecretaris buschauffeur wil worden, zoals hij onlangs op het nieuws vernam.

Daar zit een luchtje aan

Het is vandaag een mooie herfstdag. Prima weer voor de tijd van het jaar, dus Guido rijdt met het zijraampje halfopen. Als hij het rode verkeerslicht op het kruispunt Binckhorstlaan met de Mercuriusweg nadert, ruikt hij ineens een penetrant luchtje. In zijn spiegels ziet hij de boosdoener al aankomen, een vuilniswagen die hem schuin linksachter nadert. Intussen springt het verkeerslicht op groen en het valt Guido op dat de vuilnisauto ineens veel sneller gaat rijden. Als dat maar past, denkt Guido nog als hij zijn 12 meter lange bus rustig de bocht naar rechts in stuurt. Maar als hij merkt dat de vuilnisauto tempo noch positie aanpast stopt hij direct, want dat gaat ten koste van zijn uitwijkmogelijkheid en zo kan hij de bocht niet maken. Stilstaan maakt echter al geen verschil meer. De vuilnisauto raakt hem vol op de linkervoorkant en voordat die ook stopt heeft hij al de hele linkervoorkant van de bus getrokken. De glassplinters vliegen door het halfopen raampje de buscabine in.

Samen door de bocht

In de vuilnisauto zitten chauffeur Timo en Jacob Jan, zijn collega. Timo heeft er stevig de vaart in, want na een paar uur even kort optrekken en dan weer stoppen om vuilnis te laden is hij het altijd een beetje zat. Dan is het lekker om nu weer eens wat gas te kunnen geven.
De vuilniswagen zit tjokvol en ze zijn op weg naar de vuilverbranding.
Als Timo ziet dat het verkeerslicht intussen op groen springt, wil hij de bus via de linkerrijstrook inhalen. Hij geeft extra gas en stuurt naar rechts. Dan schrikt hij plotseling van een hoop kabaal en glasgerinkel. Rechts in zijn spiegel ziet hij tot zijn ontzetting dat hij de stadsbus volledig heeft afgesneden. Hij heeft de autobus bij zijn inhaalmanoeuvre helemaal niet in de gaten gehouden en er evenmin aan gedacht om te zorgen voor voldoende ruimte rondom zijn voertuig. In een poging nog van de autobus weg te sturen wijkt hij uit naar de stoep van de middengeleider links van hem, maar het kwaad is dan al geschied. Hij heeft direct spijt van zijn onbezonnen daad. Somber en zich volledig bewust van zijn suffe actie stapt Timo uit.

Stadsbus zwenkt uit

Bijna iedereen weet dat een afslaande autobus behoorlijk uitzwenkt. Meestal staat dat er met grote stickers achterop nog eens extra aangegeven. Een twaalf meter lange bus met een wielbasis van bijna zes en een breedte van 2.50 meter heeft wel enige ruimte nodig om de bocht te kunnen maken. De chauffeur moet wel ruim inzetten omdat hij anders met de linker- of rechterachterkant stoepen of palen kan raken, wat natuurlijk niet de bedoeling is.
Timo heeft zich dat geen seconde gerealiseerd. Hij merkte pas dat de ruimte ontoereikend was toen het al te laat was om nog maatregelen te treffen. Dat hij de bus niet kon zien omdat die zich in zijn dode hoek bevond, gaat hier natuurlijk niet op. Hij wist immers van tevoren al dat de bus daar reed en dat hij bij het inhalen daarvan voldoende ruimte nodig zou hebben om gezamenlijk de hoek om te kunnen gaan. Aangezien de buschauffeur direct stopte omdat hij het gevaar al zag aankomen en Timo daarentegen doorreed totdat het te laat was, is Timo verantwoordelijk voor deze narigheid.

Afbeelding