Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Vragen staat vrij

In de voorgaande twee edities hebben we uitgebreid stilgestaan bij de franchiseorganisatie NXXT. Onder andere blijkt dat sommige franchisenemers veel te lichtzinnig in het franchisebootje stappen, met soms alle nare financiƫle gevolgen van dien. Kan Vlassenroot Advocaten is gespecialiseerd in franchising en heeft liefst 30 vragen opgesteld die iedereen die franchisenemer wil worden zichzelf moet stellen om uitglijers te voorkomen.

1. Vraag naar de concrete onderbouwing van afgegeven prognoses voor uw vestiging en hoe deze tot stand zijn gekomen.
2. Vraag naar het verloop (en de redenen daarvan!) van aantal franchisenemers bij de formule (groot verloop is meestal geen goed teken).
3. Vraag naar de resultaten van de afgelopen 3 tot 5 jaar van de over te nemen vestiging of uw voorganger(s).
4. Vraag indien u een vestiging overneemt naar de reden waarom deze wordt overgedragen.
5. Vraag of er franchisevestigingen in de laatste drie jaar failliet zijn gegaan.
6. Vraag of uw franchisegever lid is van de Nederlandse Franchisevereniging en zo niet, waarom niet?
7. Vraag of uw franchisegever de Europese Erecode inzake Franchising respecteert en hanteert en zo niet, waarom niet?
8. Vraag indien uw franchisegever de Europese Erecode inzake franchising hanteert, om de toepasselijkheid daarvan in de franchiseovereenkomst op te nemen.
9. Vraag naar (en check) de concurrenten in uw rayon en vergelijk deze met uw franchisegever op kracht van de formule, uitstraling, marktaandeel, aanwezigheid op internet, etc.
10. Vraag van belangrijke informatie of mededelingen altijd een schriftelijke bevestiging.
11. Vraag welke concrete verplichtingen uw franchisegever heeft op grond van de franchiseovereenkomst.
12. Vraag welke concrete verplichtingen u als franchisenemer heeft op grond van de franchiseovereenkomst.
13. Vraag uzelf of de formule voor u voldoende duidelijk en concreet is omschreven in de franchiseovereenkomst en het handboek.
14. Vraag om alle in de franchiseovereenkomst vermelde bijlagen. Indien deze nog niet aanwezig zijn: vraag dan wanneer deze wel beschikbaar komen.
15. Vraag uzelf of uw exclusieve rayon voldoende duidelijk en concreet is omschreven (bij voorkeur met postcodegebied en/of gearceerde kaart).
16. Vraag hoe uw exclusiviteit is gewaarborgd en hoe dit in de praktijk door uw franchisegever en collega's wordt gehandhaafd.
17. Vraag of de startdatum van uw franchiseonderneming gelijk valt met de ingangsdatum van uw franchiseovereenkomst.
18. Vraag of uw franchiseovereenkomst gelijk loopt (qua duur, start- en einddatum) met uw huurovereenkomst.
19. Vraag of uw franchiseovereenkomst gelijk loopt (qua duur, start- en einddatum) met eventuele over te nemen lease-, arbeids- of onderhoudscontracten.
20. Vraag of de in de franchiseovereenkomst vermelde vergoedingen (franchisefees etc.) inclusief of exclusief BTW zijn en is dit correct vermeld.
21. Vraag of voor de betaling van franchise- en andere vergoedingen redelijke betalingstermijnen gelden.
22. Vraag of er bij overschrijding van de betalingstermijn (boete)rentes verschuldigd zijn en zo ja, zijn dit redelijke (boete)rentes?
23. Vraag indien u een marketing/promotiefee verschuldigd bent: is er een controlemogelijkheid op de juiste bestedingen van die vergoedingen?
24. Vraag: bent u vrij om uw franchiseonderneming aan derden te verkopen of moet u bij verkoop uw onderneming eerst aanbieden aan de franchisegever Indien u uw vestiging eerst moet aanbieden aan uw franchisegever: tegen welke voorwaarden en zijn deze redelijk/aanvaardbaar?
25. Vraag: indien de franchiseovereenkomst eindigt door opzegging van uw franchisegever en er is geen koper, zijn er dan afspraken gemaakt over terugkoop van uw onderneming door franchisegever? Wordt dan een redelijke vergoeding betaald voor over te nemen voorraad, inventaris, bouwkundige voorzieningen, goodwill, etc.?
26. Vraag: is er een non-concurrentiebeding opgenomen in uw franchiseovereenkomst en is deze redelijk en werkbaar?
27. Vraag: is Nederlands recht van toepassing?
28. Vraag: is de Nederlandse rechter bevoegd? Het onbevoegd verklaren van de Nederlandse rechter wordt sterk afgeraden want dit maakt, in geval van een eventuele procedure, een rechtsgang waarschijnlijk (zeer) kostbaar en daarmee (veelal) onmogelijk.
29. Vraag: is er een franchisenemersvereniging of een franchisenemersorganisatie? Zo ja, dan contact zoeken met het bestuur en/of leden om te informeren naar de werking van de vereniging, de franchisenemersorganisatie, de formule en de franchiseorganisatie. Vraag ook de statuten van de vereniging en de notulen van de laatste vergaderingen op.
30. Vraag: is er een franchiseraad? Zo ja, zoek dan contact met de franchiseraadleden om te informeren naar de werking van de franchiseraad, de formule en de franchiseorganisatie.