Afbeelding

Seat schiet met Arona midden in de roos

En ook Seat heeft nu z'n cross-over, genaamd Arona. De basis voor de Arona is de Seat Ibiza en alles bij elkaar is dit een verdomd lekkere auto.

De cross-over, ook wel SUV (Sports Utility Vehicle) genoemd, wordt steeds populairder. Dat is niet vreemd, want elke cross-over is een mix van een kleine ruimtewagen die sportief is of minstens als zodanig oogt, prettig rijdt met een hoge zit en doorgaans goed betaalbaar is. Het meest succesvol zijn de cross-overs die zijn gebaseerd op een auto uit het B-segment, want die ogen groter dan ze zijn en zijn prettig geprijsd. Het geldt allemaal ook voor de Arona.

Hoofdruimte

De SEAT Arona is gebaseerd op de Ibiza, maar is bijna 8 centimeter langer en 9,9 cm hoger dan de Ibiza. Dit komt ten goede aan een hogere instap en dito zit en er is aanzienlijk meer hoofdruimte, zowel voorin (+3,7 cm ten opzichte van de Ibiza) als achterin (+3,3 cm). Alles bij elkaar zit iedereen die in de auto mee gaat (vier is comfortabel, vijf wordt achterin wat krap) riant. Tekenend is dat er vrijwel geen bestuurder is die met de voorstoel in de achterste stand nog bij de pedalen kan. De ruimte achterin is bovendien bovengemiddeld.

Eigen smoel

Het uiterlijk van de Arona is heel erg Seat, zoals tegenwoordig te doen gebruikelijk. Laten we vooral één familiegevoel uitstralen, is het devies. Maar er zijn ook afwijkingen die de Arona een eigen smoel geven. Vóór vallen vooral de driehoekig gevormde koplampen op. Dit zijn echte eyecatchers. De achterlichten maken - anders dan de voorlampen - gebruik van led-technologie. Doordat de lichtunits achterop in tweeën zijn gedeeld, benadrukken ze de breedte van de auto. En door de plaatsing van de kentekenplaat op de achterklep oogt het design van de achterbumper extra robuust. Dit geeft de Arona optisch nóg meer hoogte. Het stoere karakter wordt verder zichtbaar gemaakt door grote wielen en wielkasten, donkergekleurde rubberen skirts, dakrails en aluminiumkleurige inserts in de bumpers.

Interieur

Het interieur deugt ook. De middenconsole bijvoorbeeld is hoog geplaatst en knoppen en schakelaars zijn zodanig gepositioneerd dat de bestuurder nauwelijks nog zijn ogen van de weg hoeft te halen. Daarbij zijn alle instrumenten naar de rijder gericht. Verder valt het interieur op door het specifieke kleur- en materiaalgebruik. Er worden verschillende kleuren gebruikt voor de bekleding van het dak en de stijlen en voor het gedeelte daaronder. De middenconsole kan eventueel in lakkleur worden uitgevoerd. Het dak kan overigens worden uitgevoerd in zwart, grijs, oranje of in carrosseriekleur. Zodoende zijn maar liefst 68 kleurcombinaties mogelijk.

Connected

Tegenwoordig is het belangrijk dat een auto connected is met de buitenwereld. Welnu, Apple CarPlay, AndroidAuto en MirrorLink maken de Arona volledig connected. Ook wat sound betreft gaat er een nieuwe wereld open. Vooral het optionele BeatsAudio soundsystem, met zes speakers, een achtkanaals 300 W-versterker en een subwoofer, zorgt voor een unieke muziekbeleving. Andere interessante opties zijn de led-sfeerverlichting (rood en wit) en automatische airconditioning met twee klimaatzones en een aircarefilter. Het is wel jammer dat hiervoor moet worden bijbetaald. Dat is dan ook meteen eigenlijk het enige kritiekpunt op de Arona: de basis is niet zo luxe als een aantal andere auto's in dit segment.

Nieuwste assistentiesystemen

De Arona is vanzelfsprekend leverbaar met een breed scala aan assistentie- en infotainmentsystemen. Standaard zijn onder meer frontassist, hillholdcontrol, vermoeidheidsherkenning en multi-collisionbraking. Optioneel verkrijgbaar zijn Adaptive Cruise Control (ACC), Stop&Go (in combinatie met ACC en DSG), licht/regensensors, keyless entry/go, achteruitrijcamera, 8-inch 'black panel' touchscreen (standaard op Xcellence & FR), draadloze telefoonlader met signaalversterker, rear traffic alert, dodehoekherkenning en parkassistance (automatisch inparkeren). Een aantal van deze zaken mag overigens tijdens het examen niet worden gebruikt, aangezien deze de zogeheten rijtaak beïnvloeden.

Krachtige betrouwbaarheid

Alle motoren van de Arona vertrouwen op directe brandstofinjectie, een turbocompressor en een automatisch stop-startsysteem. De range dieselmotoren start met de 1.6 TDI met 70 kW/95 pk. Standaard wordt deze geleverd in combinatie met een handgeschakelde vijfbak. De zeventraps DSG is optioneel. De 1.6 TDI met 85 kW/115 pk is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Halverwege 2018 wordt de Arona ook leverbaar met een 1.0 TGI (66 kW/90 pk) die geschikt is voor het gebruik van aardgas. Seat is hiermee de eerste fabrikant die een dergelijke motor in het segment van compacte cross-overs aanbiedt.

De range benzinemotoren begint bij de 1.0 TSI driecilinder met 70 kW/95 pk en eindigt bij de 1.5 TSI. Verder zullen we hier niet over uitweiden, want het zijn puike motoren, maar voor de rijscholenbranche ongeschikt.

Tijdens het rijden valt op dat de Arona zeer gemakkelijk (uit)rolt. Gas loslaten zorgt nauwelijks voor vermindering van de snelheid (dat kun je ook negatief uitleggen) en daarom voelt de Arona licht en wendbaar. Het verschil met een lage auto, zoals de Seat Ibiza, is echter duidelijk merkbaar. Een Ibiza geeft een groter gevoel van vertrouwen en communiceert nog duidelijker met de bestuurder. Desondanks is het weggedag van de Arona zeer goed voor een hoge auto. De Arona laat zich straffeloos met hoge snelheden een bocht in 'smijten' en volgt die koers dan alsof hij op de spreekwoordelijke rails rijdt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding