Elektrisch afrijden?

In Nederland is de automatische versnellingsbak in opmars. Wij zijn uitermate gehecht en gewend aan de handbak, maar door de toenemende vergrijzing en vooral ook door de populariteit van (deels) elektrische auto's is de automaat plotseling niet meer alleen een dure accessoire voor bejaarde automobilisten. Tegenwoordig is er vaak ook geen meerprijs meer verbonden aan het bestellen van een nieuwe auto met automaat ten opzichte van een handbak. Wel zo comfortabel voor de vele forenzen die dagelijks in de file staan. En een stekkerauto is überhaupt niet met handgeschakelde versnellingsbak te krijgen. Desalniettemin is het gros van ons wagenpark nog steeds handgeschakeld en dat is ook nog steeds de standaard voor ons Nederlandse rijexamen.

Onder het mom 'jong geleerd is oud gedaan' zou het normaal gesproken toch een goed idee zijn om jongeren in de rijopleiding al zo veel mogelijk kennis te laten maken met elektrisch rijden. Dat is volgens de heren en dames politici immers de toekomst. En ik denk dat heel veel rijschoolhouders ook wel oren hebben naar een grootschalige inzet van EV's. Maar elektrisch rijden staat dus gelijk aan rijden met een automaat. En dus wordt er een automaatcode afgegeven als hiermee het examen wordt afgelegd.
Enerzijds hebben rijscholen überhaupt nooit een extra (financieel of fiscaal) zetje gekregen om elektrische voertuigen in te zetten en anderzijds krijgen leerlingen nog steeds een barrière voorgeschoteld in de vorm van de automaataantekening. Bij de C- en D-rijbewijzen is de automaatcode in 2014 al afgeschaft. Waarschijnlijk is het een kip-eidiscussie; er komt ooit een tijd dat afrijden in een EV en dus automaat de norm is. Maar wellicht kan er nu alvast worden nagedacht of de automaatcode nog van toegevoegde waarde is.

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen