Afbeelding

Samen is wat de FAM bindt

Het was op 15, 16 en 17 november 2017 weer tijd voor het jaarlijkse FAM-symposium dat dit keer in het teken stond van het 40-jarig jubileum van de FAM. We kunnen wel stellen dat het een groot succes werd.

Woensdag werden alle leden door het bestuur ontvangen in het Amrâth Kurhaushotel in Scheveningen. De opkomst was dit jaar echt geweldig: maar liefst 54 FAM'ers gaven acte de présence en schoven aan voor een high tea, die werd geserveerd in een fantastisch uitgedoste zaal.
Na het welkomstwoord van ondergetekende werd er getoost op een goed, leerzaam en vooral gezellig symposium. Vervolgens werden we in twee groepen rondgeleid door het mooie hotel en we werden door de gids uitgebreid geïnformeerd over de geschiedenis van dit roemruchte hotel met al haar beroemde bezoekers.

Vrije tijd

Na de rondleiding was er voor iedereen wat vrije tijd, naar eigen idee in te richten. De een ging wandelen over de pier, de ander koos voor wat rust. Uiteraard maakten onze jonge FAM'ers gretig gebruik van deze geste om alvast de bar in het hotel te testen.

's Avonds schoven wij aan voor een prima verzorgd 3-gangendiner in een wederom speciaal voor de FAM ingerichte zaal. Uiteraard werd de avond aan de hotelbar voortgezet met het uitwisselen van ervaringen en was het tijd om te netwerken en voor (soms) sterke verhalen over de branche en de FAM.

De volgende dag was het al vroeg weer tijd voor een stevig ontbijt en daarna vertrokken we met de bus (deze was beschikbaar gesteld door onze FAM-collega André Trilling), waarvan de chauffeur ons op het Binnenhof afzette (in de zin van ergens komen). Hier werden we welkom geheten door een team van medewerkers van Tweede Kamerleden. We werden door hen rondgeleid door de diverse ruimtes, al dan niet overgoten met verhalen over de geschiedenis.

VVD

Na een minuut of tien geluisterd te hebben naar een debat in de plenaire zaal, vervolgden we onze weg richting de zaal waar de VVD-fractie overlegt. Mooi: onderweg liepen we zomaar VVD-coryfee Wiegel, maar ook Buma, Pechtold en Wilders tegen het lijf.

Professionalisering

In de zaal werd het woord tot ons gericht door Chantal Nijkerken (VVD). Zij verving Remco Dijkstra, die de opvolger is van Barbara Visser. Zij gaf aan dat Remco Dijkstra vereerd was met zijn nieuwe portefeuille Infrastructuur en Waterstaat en ons absoluut gaat helpen met de professionalisering van onze branche. Het was voor ons een hart onder de riem en ook een bewijs dat we als branche op de kaart staan in politiek Den Haag. Vervolgens was het woord aan Maurits von Martels (CDA), die op zijn beurt aangaf als opvolger van Martijn van Helvert (CDA) onze branche zeer serieus te nemen. Hij liet dat blijken door aan te geven meteen in te zijn voor een gezamenlijke afspraak.

Vervolgens werd er geluncht in Nieuwspoort, waar we nog verrast werden met de binnenkomst van Martijn van Helvert die nog aangaf onze branche te blijven volgen en daar waar nodig Maurits von Martels te voeden en ondersteunen met ervaring en informatie die hij heeft opgedaan in het verleden.
Nadat de FAM'ers uitgewaaid en gewinkeld hadden in het centrum van Den Haag ging de bus weer terug naar Scheveningen.

Jubileum

's Avonds werden wij ontvangen bij Steam op de boulevard, voor het vieren van het 40-jarig jubileum van de FAM. Na een aperitief en de jubileumtoespraak van ondergetekende werd er genoten van een overheerlijk Italiaans buffet. Tot slot werd onder leiding van een driekoppige band de sfeer opgevoerd en nadat een aantal FAM'ers wegens bijzondere verdiensten in het zonnetje werd gezet, kon het feest beginnen.

Samen

Op deze avond werd heel erg duidelijk, voor zover we dat nog niet wisten, wat de onderlinge band is binnen de FAM. Er werd samen gedanst, gezongen en de polonaise ingezet. Echt SAMEN!

Ruud Rutten,
voorzitter FAM

De FAM bezoekt de Tweede Kamer.