Ogentest

Onlangs maakte ik het weer mee, een leerling waarbij het me in de rijles opviel dat hij de wegbewijzeringsborden niet goed kon lezen. Dat kan betekenen dat de leerling nog moeite heeft met verder vooruitkijken, want dat is vaak lastig. Vraag maar eens aan een willekeurige leerling hoe ver hij of zij vooruit moet kijken en dan variëren de antwoorden van 10 meter tot 200 meter en daar zit van alles tussenin, waarbij de meeste antwoorden dan ook nog onder de honderd meter blijven.
Maar deze leerling wist wel hoever hij vooruit moest kijken, dus dat was het probleem niet. Dus dan ga je als ervaren rijinstructeur al snel denken aan slechter zicht veroorzaakt door het achteruitgaan van de ogen. Ik adviseerde deze leerling om een bezoekje aan de opticien te brengen voor een oogmeting en de volgende rijles kon hij mij al melden dat de bril binnen enkele dagen geleverd zou worden.
Eenmaal met bril in de lesauto was het resultaat verbluffend: hij zag ineens de borden, maar ook de verkeerssituaties veel eerder en er ging een wereld voor hem open. Hij blij, ik blij.
Dit was niet de eerste leerling waarbij ik dit constateerde. Je zou kunnen zeggen dat ik inmiddels aandelen heb bij de opticien, zo regelmatig komt het voor. Daarom vind ik de ogentest voorafgaand aan het praktijkexamen niet voldoende om het zicht van een aankomend rijbewijsbezitter te controleren. Een kenteken lezen op 25 meter afstand zegt erg weinig.
Waarom stellen we niet verplicht dat iedereen die een rijbewijs wil halen eerst een bezoekje aan een opticien moet brengen? Het zou de verkeersveiligheid zeker dienen. En vooral nu het 's morgens later licht en 's avonds eerder donker wordt maakt een bril voor sommigen echt het verschil.

Peter van Neck,
voorzitter VRB