Afbeelding

Skoda Karoq nieuwe telg in uitdijende familie cross-overs

Je hoort er niet bij als je geen (compacte) cross-over in je gamma hebt. En dus heeft Skoda er binnenkort ook één, die luistert naar de naam van een zoutje: Karoq.

Het Tsjechische Skoda, onderdeel van het VW-concern, heeft de mooie neiging om grote auto's te bouwen voor relatief weinig geld. Kijk alle modellen er maar op na: de ruimte die wordt geboden in vergelijking met de concurrenten is het unique sellingpoint. Dat geldt dus ook voor de Karoq, waarbij wel één vraag relevant is: waarmee moet je deze cross-over nu vergelijken? De Karoq is met een lengte van 4,38 bijna dertig centimeter groter dan bijvoorbeeld de uiterst populaire Renault Captur (en vooruit: met een vanafprijs van 28.990 euro ook grofweg acht mille duurder), dus ligt een vergelijking met de ook wat ruimer bemeten Nissan Qashqai meer voor de hand.

Maten

Andere vergelijkingen zijn ook mogelijk trouwens. De nieuwste inzending voor SUV-land meet 4,38 meter in de lengte en is daarmee korter dan de Volkswagen Tiguan (4,49 meter), maar iets langer dan de 4,34 meter lange Seat Ateca. Grote broer Skoda Kodiaq is trouwens 4,7 meter. In de breedte meet de Karoq 1,84 meter, terwijl de hoogte uitkomt op 1,6 meter. De wielbasis van 2,64 meter (2,63 meter voor de vierwielaangedreven varianten) is identiek aan die van de Seat Ateca.

Eigen probleem

Met de Kodiaq uit hetzelfde huis heeft Skoda trouwens wel zijn eigen probleem gecreëerd, want de Kodiaq is iets duurder, maar is ook iets groter en biedt de optie voor zeven zitplaatsen. Voor de rijlessen is het absoluut geen issue, maar mooi meegenomen is het toch zeker. Enfin, we gaan het zien of de Karoq de Kodiaq-light wordt.

Verlichting

Maar terug naar de Karoq. Het uiterlijk van de Karoq is niet voor de fijnproevers, maar dat is geheel overeenkomstig de verwachtingen die er zijn ten aanzien van een Skoda. Met zijn scherpe vouwen past de Karoq anderzijds wel goed bij de rest van het Skoda-gamma. De grille knipoogt met verticale spijlen naar het front van grotere broer Kodiaq en de uit twee delen bestaande verlichting zagen we al op de Kodiaq en in een andere vorm op de Octavia. Standaard staat de Karoq op 16-inchwielen, lichtmetaal is beschikbaar in de maten 17, 18 en 19 inch.

Varioflex

De Karoq kan worden uitgerust met het Varioflex-systeem, waardoor de nieuwe SUV over drie losse achterstoelen beschikt. Die zijn bovendien verschuifbaar, waardoor ook lange mensen vrij makkelijk een fijne plek achterin vinden. Dat de stoelen ook zijn te verwijderen, spreekt voor zich.
Rijden in de Kodaq is voor iedereen die achter het stuur plaatsneemt een koud en fijn kunstje. Je zit lekker hoog en dat betekent een goed uitzicht over het overige wegverkeer.

Motoren

Skoda zet in op twee benzine- en drie dieselmotoren. Een 115 pk en 200 Nm sterke 1.0 TSI-driecilinder is de basismotor en dieselen kan met de 115 pk en 250 Nm sterke 1.6 TDI, waarmee een gemiddeld verbruik van 4,5 l/100 km te realiseren moet zijn. In net geen 11 tellen tikt deze auto de 100 km/h aan. Een trede hoger vinden we de 150 pk en 340 Nm sterke 2.0 TDI, die gemiddeld 4,4 l/100 km verbruikt. In 8,9 tellen rent deze variant naar een snelheid van 100 km/h om bij 207 km/h te stoppen met versnellen. Boven aan de ladder is de 190 pk sterke 2.0 TDI de scepter, de enige variant met vierwielaandrijving. Dankzij 400 Nm koppel is een snelheid van 100 km/h in 7,8 tellen te bereiken. De topsnelheid ligt op 211 km/h en een gemiddeld verbruik van 5,3 l/100 km zou haalbaar moeten zijn. Het is allemaal mooi voor de veelrijders die zelf achter het stuur plaatsnemen, maar voor de rijles is de eerste dieselvariant de beste keus.

Gebarentaal

Skoda brengt zaken als een digitaal instrumentenpaneel en nieuwe infotainmentsystemen naar de Karoq. Ook de Tsjech krijgt als optie Gesture Control, controle door middel van gebaren dus. Op veiligheidsgebied wordt de eigenaar verrast met adaptieve cruisecontrol, Emergency Assist, Blind Spot Assist, Lane Assist en Front Assist, maar dit zijn wel allemaal fijne kneeopjes die niet op de basisuitvoering zitten. De 1.5 TSI en de twee 2.0 TDI's zijn leverbaar met Dynamic Chassis Control, waarmee het onderstel van de Karoq in de standen Normal, Sport, Eco, Individual en - bij de 4x4-versie - Snow te zetten valt.

Afbeelding
Afbeelding