Weet waar u aan begint

Begin dit jaar liet ik hier en daar vallen dat ik een artikel wilde schijven over het fenomeen franchising in de branche. De aanleiding was dat er soms de wildste verhalen de ronde over doen met als strekking dat door veel franchisenemers niet veel wordt verdiend. Van veel kanten werd ik vervolgens geholpen, want franchising is nogal 'een dingetje' in de branche.
Bij het CBR staan rond de 150 franchisenemers ingeschreven, verdeeld over 58 franchisegevers. Daarnaast wordt regelmatig gebruikgemaakt van bepaalde constructies, zoals 'tevens handelend onder de naam xxx'. In dit soort situaties staat deze bij het CBR niet geregistreerd als franchisenemer, maar als zelfstandig ondernemer.

NXXT is een van de grote franchisegevers in de sector en daarom ben ik hier begonnen. Bovendien word ik elke keer weer getriggerd door de presentatie van Jan Catsburg bij het programma Business Class van Harry Mens. Daarin vertelt Catsburg steevast in de aanloop naar nieuwe informatiebijeenkomsten hoe goed een franchisenemer van NXXT het voor elkaar heeft, hoeveel hij of zij kan verdienen (en dat is altijd veel, Catsburg is niet van de kleine getallen) en dat hij naar honderd franchisenemers wil groeien. Dat maakt nieuwsgierig.
Het duurde relatief lang voordat ik een contract van NXXT onder ogen zag, maar toen ik die eenmaal had, dacht ik: "Waar begin je als ondernemer aan?" NXXT is volgens de Nationale Franchisegids een voorbeeld van hard franchising en daar is geen woord aan gelogen. Keihard kunnen we wel stellen, zo valt te lezen in deze editie.

Onlangs organiseerde NXXT weer informatieavonden en we weten zeker (we zijn namelijk daarover gebeld|) dat er weer mensen op af komen die zich aangetrokken voelen tot het franchisesprookje. Het mooie verhaal, het wenkend perspectief, de ronkende getallen en de professionele uitstraling laten menigeen het water in de mond lopen. En dat is niet zo gek, want wie wil dat nu niet: een mooie omzet in een fijne lesauto terwijl de klanten vanzelf binnen stromen. Het is haast te mooi om war te zijn en dat is het in een aantal gevallen dan ook, zo blijkt uit het eerste en het vervolgverhaal dat in deze Rij-instructie staat.
Het verhaal is wat ons betreft nog niet klaar. Er zijn namelijk meer franchiseorganisaties waarvan we de contracten graag tegen het licht houden en waarover we graag praten met (ex)franchisenemers. Inmiddels hebben we de contracten van LesGo en QuickPRO (die lijken uit dezelfde mal te komen) en we hebben contracten van zogeheten aanbrengers van nieuwe klanten, zoals 1's Visions en Snel Op De Weg. Maar we zouden er graag meer willen inzien. Het doel van deze artikelen is dat wij mensen die zich aangetrokken voelen tot de branche en als franchisenemer willen starten willen informeren over de voor- en nadelen.

Niets meer, niets minder.