Een BBL-leerling kan gesubsidieerd zijn rijbewijs halen voor iets meer dan 30 euro per rijles.
Een BBL-leerling kan gesubsidieerd zijn rijbewijs halen voor iets meer dan 30 euro per rijles.

Openbare SOOB-aanbesteding wordt prijzenslag

Onder de ongeveer honderd SOOB-gecertificeerde opleiders van beroepsopleidingen is er de nodige verbazing dat er opleiders zijn die zwaar onder de prijs zijn gaan zitten om voor drie jaar een nieuwe overeenkomst met het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) binnen te halen. Om de overeenkomst binnen te hengelen, moet een B-lesuur worden aangeboden voor iets meer dan 30 euro en een C-rijles voor iets meer dan veertig euro.
"Iedereen vecht voor zijn eigen toko en moet doen en laten wat hij wil, maar dit zijn prijzen die niet kunnen", zegt een opleider. Een aantal opleiders is zwaar teleurgesteld dat ze er niet bij zitten, maar er is niemand die een bezwaarschrift heeft ingediend. Dat heeft namelijk geen enkele zin, is hun opvatting.

Elke drie jaar gaat het Sectorinstituut opnieuw overeenkomsten aan met opleiders voor de uitvoering van BBL-rijopleidingen. Afgelopen mei startte de procedure voor een nieuwe periode van drie jaar. De selectie van de opleiders vindt plaats via een transparante offerteprocedure. Elk SOOB-gecertificeerde opleider (er zijn er rond de honderd) kan meedoen, maar er zijn er uiteindelijk maar ongeveer 25 die de buit binnen hengelen. Dat gebeurt op basis van een Plan van Aanpak dat zij indienen én op basis van de prijs, waarbij het voor de opleiders langzamerhand helder is dat de prijs zwaarder weegt dan een goed Plan van Aanpak.

Sluitingsdatum

De sluitingsdatum voor het indienen van offertes was 1 augustus 2017 en tot half november kunnen opleiders die achter het net vissen een bezwaarschrift indienen. Bij het ter perse gaan van deze editie was er bij het Sectorinstituut nog geen bezwaarschrift ingediend.

Zwaar onder vuur

De wijze van aanbesteden ligt al jaren onder vuur. De brancheorganisaties BOVAG Rijscholen en de FAM vinden dat een SOOB-certificatie voldoende moet zijn om de BBL-leerlingen te kunnen opleiden. FAM en BOVAG Rijscholen pleitten begin vorig jaar bij Kamerleden nog voor gelijke kansen voor alle CDE-rijscholen die SOOB-gecertificeerd zijn bij de uitvoering van het Sectorplan Transport en Logistiek 2016-2017.


Speed-pedelec in Gelderland gewoon op het fietspad

De provincie Gelderland laat als enige overheid op 16 provinciale wegen binnen de bebouwde kom speed-pedelecs toe op het fietspad. In alle andere gemeenten in Nederland is de speed-pedelec binnen de bebouwde kom door wetgeving niet meer welkom op het fietspad. De maatregel is in september van kracht en is volgens de website verkeerskunde.nl ' Het resultaat van bijna een jaar analyseren, afwegen en communiceren.'
De belangrijkste afweging is dat de provincie lokaal een aantal knelpunten constateert die dusdanig groot waren dat de speed-pedelec op de rijbaan lang niet overal tot een acceptabele verkeersveiligheidssituatie leidt.

Nieuwe dimensie

Hiermee is andermaal een nieuwe dimensie toegevoegd aan het fenomeen speed-pedelec, de elektrische fiets die een maximum snelheid van 45 km/uur haalt en die sinds begin dit jaar officieel als bromfiets is gekenmerkt.
In Nederland rijden momenteel ongeveer 10.000 geregistreerde speed-pedelecs rond en, zo laat verkeerskunde.nl, weten: " Zelden zal er een zo kleine groep weggebruikers zijn geweest waarover maatschappelijk en in de vakwereld zo veel discussie ontstond."


Kleine voorrangsvoertuigen rijden sinds juni 40 km/uur op een kruising

Sinds juni dit jaar zijn er nieuwe regels voor chauffeurs van voorrangsvoertuigen, die zijn opgenomen in de Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen. Deze was er plotseling en is is niet wijd en zijd bekend maar voor opleiders is het goed te weten en om aan de leerling door te geven waar deze chauffeurs zich nu aan houden.

Voor wat betreft de verkeersregels zijn er twee belangrijke regels:

De snelheid op de vluchtstrook

De oude regel was behoorlijk complex. Bovendien week deze regel af van de multidisciplinair vastgestelde Richtlijn Incident Management. Daarom is de regel voor de brandweer aangepast en gelijkgetrokken met die van politie en ambulance: een maximum van 50 km/uur, ongeacht de snelheid van het overige verkeer.

De snelheidsoverschrijding

In de nieuwe brancherichtlijn is opgenomen dat kleine voertuigen (≤ 5000 kg TMM) +40 km mogen en grotere voertuigen (> 5000 kg TMM) +20 km mogen ten opzichte van de geldende snelheid. Voor de brandweer betekent dit dat kleine voertuigen voortaan +40 km mogen rijden in plaats van +20 km. Dit is gelijk aan hoe het bij politie, ambulance en defensie al geregeld was.


Motorrijden was niet eerder zo populair

In de eerste drie kwartalen van 2017 deden bijna 20.000 Nederlanders succesvol mee aan het praktijkexamen voor het motorrijbewijs. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt een analyse van CBR-cijfers door BOVAG en RAI Vereniging.

Vorig jaar tot en met september slaagden 17.549 mensen voor het AVD-examen in een van de categorieën A1, A2 en A. Tot 1 oktober waren dat er in 2017 al 19.837. Sinds de splitsing in drie rijbewijscategorieën in 2013 -op basis van leeftijd van de examenkandidaat en vermogen van de motor- stijgt het aantal nieuwe motorrijders jaar op jaar met dubbele cijfers. Zowel onder mannen als vrouwen is de groei van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 13 procent qua aantal geslaagden. Tegelijkertijd is sinds jaar en dag slechts een op de vijf nieuwe motorrijders een vrouw; 79 procent van de geslaagden in 2017 is man.

Stevig in de lift

Ook de motorfietsverkoop zit sinds 2013 stevig in de lift met groeicijfers van 10 tot 12 procent per jaar: dit jaar wordt tot en met het derde kwartaal een bescheiden plus richting 11.489 stuks genoteerd, ten opzichte van 11.209 exemplaren een jaar geleden. Volgens RAI Vereniging en BOVAG is de aanhoudende populariteit van het motorrijden en gevolg van een gunstig economische tij.


Kliklijn: Kan je vader niet meer veilig autorijden? Geef hem door aan het CBR

Kinderen die menen dat hun ouders (of één van beiden) niet meer veilig autorijden, kunnen dat melden bij het CBR. Daar hoeft geen medisch dossier voor te zijn. Het is vervolgens aan het CBR om te besluiten of de betrokkene wordt opgeroepen voor een keuring.

Dit is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak eind oktober, waarover de Volkskrant berichtte. Een 80-jarige Limburger had tegen de richtlijn die dit regelt bij de rechter bezwaar aangetekend nadat zijn familie een herkeuring had aanbevolen, maar de rechter besliste in zijn nadeel.

Honderd meldingen

Volgens de ochtendkrant geven jaarlijks rond de honderd familieleden of anderen de naam op van een ouder of automobilist die echt niet meer veilig autorijdt. Het liefst heeft het CBR voor een rijtest een brief die wordt ondersteund door een melding van een arts of maatschappelijke (zorg)instanatie, maar is die er niet en is het verhaal geloofwaardig, dan kan het CBR maatregelen nemen.

Gezondheidsverklaring

Sinds 1 november heet de Eigen Verklaring een Gezondheidsverklaring en ook sinds deze datum moet iedereen zijn eigen Gezondheidsverklaring invullen. Veel rijschoolhouders deden dit voor hun klanten, maar wegens privacy gevoeligheden mag dat niet meer.

Afbeelding
Afbeelding