'Laat de klant alle producten en
diensten van het CBR betalen aan
het CBR'

In de branche is het nodige stof opgedwarreld door het artikel over NXXT dat in Rij-instructie is verschenen. Ik vond het een prima stuk en ik heb nu informatie waarvan ik altijd al vermoedde dat het zo in elkaar stak. Dat is het vermoeden dat de hele NXXT-organisatie toch iets anders in elkaar zit dan dat de directeur-eigenaar Jan Catsburg op televisie altijd wil doen geloven. Ik heb dat al eens eerder aan de kaak gesteld en heb hem toen open en bloot uitgenodigd om een en ander aan mij uit te leggen. Dat wilde hij niet en dat zegt in mijn ogen alles. Tegen iemand die niet met open vizier opereert, heb ik een groot wantrouwen.

Maar daar gaat het mij niet eens zozeer om. Het gaat mij er wél om dat dit soort ondernemers ook niet eerlijk is richting de consument. Ik heb het even nagetrokken, maar een paar uitzonderingen daargelaten haalt geen enkele NXXT-franchisenemer van de 69 die zijn te traceren via het CBR – dat zijn er trouwens ook geen 85 zoals Catsburg beweert - een slagingspercentage hoger dan 50 procent, terwijl NXXT voorschotelt dat het hier om kwalitatief goede rijscholen gaat. Ik zie slagingspercentages van nog geen 30 procent en het kan niet anders dan dat de consument hier de dupe van is. Er is wat dit betreft trouwens één zinnetje op de NXXT-website dat trouwens veel zegt over hoe NXXT erin staat. "Wij weten als geen ander dat het doel van rijlessen is: zo snel mogelijk aan het verkeer te kunnen deelnemen", schrijft NXXT. Nee, meneer Catsburg, dat is helemaal fout. Het gaat erom veilige verkeersdeelnemers af te leveren. Het kan dan ook niet anders dan dat het in Nederland moet wemelen van de klanten die niet blij zijn met die kwaliteit en die ergens anders zijn rijles zijn gaan nemen.
Het zou in dit kader mooi zijn als de branche erin zou slagen om het begrip 'kwaliteit' handen en voeten te geven. Want kwaliteit is veel meer dan een goed slagingspercentage, hoewel dat natuurlijk wel belangrijk is. Kwaliteit is in mijn ogen: meer service leveren dan dat de klant eigenlijk verwacht. Om die reden wil ik mijn klanten ook kennen.
In het verlengde hiervan ben ik er niet blij mee dat je als rijschool vanaf 1 november niet meer de Eigen Verklaring (EV), die inmiddels Gezondheidsverklaring heet, van de klant mag (helpen) invullen. Ik vind dat service en het levert belangrijke informatie op over mijn klant. Mijn instructeurs moeten nu aan de klant een kopie van de Gezondheidsverklaring vragen, zodat ik weet wat er aan schort waardoor ik de service kan bieden die de klant nodig heeft.
Wél een voordeel is dat de Gezondheidsverklaring door de consument direct moet worden betaald aan het CBR. Ik vraag me dan ook af of dit met alle diensten en producten van het CBR mogelijk is. Gewoon alles wat van het CBR is betalen aan het CBR. Dan kom je vanzelf van een groot aantal rijschoolhouders af die hier een verdienmodel van hebben gemaakt, fraude is niet meer mogelijk, rijschoolhouders zijn af van de rekening-courant bij het CBR en bij een eventueel faillissement van een rijschoolhouder verdwijnt er geen geld. Dit levert alleen maar winnaars op.