Vragen te over

Natuurlijk hebben wij Jan Catsburg gevraagd om een reactie op de aantijgingen. We hebben hem een aantal vragen voorgelegd waarvoor hij alle tijd had om op te reageren. Dat heeft hij niet gedaan. Vanuit Stellendam, het Zeeuwste plaatsje waar het hoofdkantoor van NXXT en van opleidingscentrum FIRSTT is gevestigd, hebben we geen reactie gekregen. De vragen zijn de volgende:

- Klopt het dat het de Business Class voorgeschotelde omzet van 103.500 euro inderdaad wordt gehaald, maar door slechts één franchisenemer die zeven dagen per week lesgeeft?|
- Bent u het met ons eens dat, wanneer deze omzet inderdaad gehaald wordt, deze franchisenemer bij een lesprijs van gemiddeld 35 euro afgerond 2957 uur moet lesgeven?
- Zo ja, bent u het met ons eens dat een omzet van 103.500 euro weliswaar door één franchisenemer wordt gehaald, maar dat dit wel een heel optimistisch beeld is?
- Maakt u zelf ook van die lange werkweken?
- Bent u het met ons eens dat bij een normaal aantal uren van 48 wekenx40 uur hooguit een omzet van 67.200 euro bruto per jaar haalbaar is?
- Op de website van NXXT wordt een pakket gecommuniceerd van 30 lessen+1 praktijkexamen+1slipcursus=29 euro per les. Kunt u zich voorstellen dat, gezien alle vaste en vaste kosten per uur, menigeen de wenkbrauwen fronst en zich afvraag of dit wel uit kan?
- Kunt u zich vinden in de berekening van een accountant die stelt dat bij een omzet van 55.537 euro (excl. btw) de franchisenemer 1067 euro netto per maand verdient (voor de exacte berekening verwijs ik u naar de oktober-editie van dit jaar van Rij-instructie)?
- Klopt het dat NXXT zich in het contract verplicht om een minimaal aantal van 15 proeflessen per maand aan de franchisenemers aan te bieden?
- Zo ja, klopt het dat NXXT niet toeziet op de kwaliteit van deze personen? Deze vraag is opportuun omdat een van de (ex)-franchisenemers beweert dat de proefkandidaten zeer slecht van kwaliteit waren en dat velen van hen meteen lieten weten geen rijlessen te willen nemen.
- Kunt u zich, als dit klopt, vinden in de bewering dat dit wel erg 'met hagel schieten' is?
- De leaseauto's zijn nogal duur in vergelijking met soortgelijke auto's in de markt. (Ex)franchisenemers beweren dat u een deal hebt met een leasemaatschappij waar u aan verdient. Klopt dit?
- Kunt u zich voorstellen dat franchisenemers er niet blij van worden dat NXXT zelf theorielessen aanbiedt, terwijl dit voor een aantal franchisenemers een belangrijk deel van hun omzet is?
- Klopt het dat veel franchisenemers 'staan te dringen' om het contract op te zeggen?
- Kunt u begrijpen dat franchisenemers 'not amused' zijn dat de vaste bedragen voor de accountant en het softwarepakket die contractueel moeten worden betaald (veelal) exclusief btw zijn, of is dit bezijden de waarheid?
- Klopt het dat er onlangs een rechtszaak heeft gediend waar voor 7.500 euro is geschikt, terwijl NXXT eerder 20.000 euro heeft geëist?