Laten we stoppen met wijzen

In mijn maandelijkse column wil ik toch even terugkomen op de vorige editie van dit vakblad. Hoofdredacteur Hans Peijs schreef een mooie column over de bijbel van de branche. Ja, de bijbel van de branche. Bloed, zweet en tranen kost het om deze tot een goed en vooral compleet einde te brengen. Maar hij komt eraan, onze bijbel. Onze bijbel waar wij zo hard voor geknokt hebben. Eerst met de drie brancheorganisaties. Daarna met I en M, met positieve input van het CBR en het IBKI en als laatste met de opleidingsinstituten. Ieders inbreng is essentieel om tot een goed totaalproduct te komen. Pas wanneer alles naar volle tevredenheid op papier staat, gaat dit document naar alle betrokkenen in Den Haag en gaan we daar, zoals afgesproken, starten met de gesprekken over haalbaarheid.
Ook haalt de hoofdredacteur nog even aan dat de brancheorganisaties een ongelooflijke bak met smurrie over zich heen hebben gekregen. Beste Hans, dit valt reuze mee. Het is een Facebookgroepje van ongeveer twintig, maximaal dertig personen die menen mensen te moeten beledigen en die met ongefundeerde kritiek komen.

Voor wat betreft de groep LBKR die zich niet gehoord voelt, kan ik heel duidelijk zijn. Ikzelf heb een gesprek gearrangeerd met de mensen van LBKR op verzoek en aandringen van de politiek. Afgelopen zomer hebben wij elkaar getroffen op een terras bij een Van der Valk en daar hebben wij een goed gesprek gehad. Wij hebben daarin duidelijk aangegeven dat alleen de sanctie eraf halen (hier staat de LBKR voor) niks verandert aan de problemen binnen onze branche. Je moet beginnen bij de fundering en als deze goed is, bouw je het huis af. En als het huis gereed is, kan het hekwerk (in dit geval de sanctie) worden opgeruimd.
Hierover waren we het samen eens. Ook hebben wij toen duidelijk afgesproken dat eenieder verder ging met de uitwerking van zijn plannen en vooral dat we zouden stoppen met modder gooien naar elkaar via de diverse media. Welnu, zie de laatste Rijinstructie, lees de ingezonden brief en lees de reacties wederom op Facebook over de VRB en de BOVAG.
Kort en bondig wil ik er het volgende over kwijt: helaas kun je met deze mensen geen afspraken maken, want helaas hebben de goedwillende bestuurders geen grip op hun achterban. Een achterban die denkt constant allerhande loze kreten te moeten roepen over mensen die zich inzetten voor de totale branche.
Een voorbeeld: LBKR en CNV gaan zich samen inzetten voor de instructeur in loondienst. In de meeste gevallen zorgen de grotere opleiders met instructeurs in loondienst erg goed voor deze mensen. Zij weten waar ze aan toe zijn, wat aan het einde van de maand bijgeschreven wordt op hun bankrekening, zijn verzekerd en vele sparen met de werkgever voor een pensioen. Ze zijn tevreden en zouden niet willen ruilen met menig zzp'er.
Wanneer ik het LBKR was, zou ik dit eens vergelijken met de gemiddelde zzp'er of franchisenemer in onze branche. 70 procent van onze branche bestaat uit zogeheten eenpitters. Velen van hen doen het hartstikke goed wat betreft hun werk, prijsstelling en kwaliteit. Maar een groot aantal zijn de afgelopen jaren toegetreden tot onze branche en werken met belachelijke tarieven en aanbiedingen en maken veel te weinig uren om in deze branche een fatsoenlijke boterham te verdienen. Hier ligt het probleem, en niet bij de grotere rijscholen met instructeurs in loondienst.

Maar genoeg over het geroeptoeter van een klein groepje dat niet openstaat voor een totale oplossing. Laten we stoppen met wijzen. Het gaat om de totale branche. Het is daarbij uniek dat alle betrokkenen voor de eerste keer in de geschiedenis nauw en goed samenwerken om de kwaliteit in de branche te verbeteren. En ik ben ervan overtuigd dat al diegenen die je nu niet hoort, straks achter ons staan.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM