Afbeelding
Foto:

'Wij zoeken een collega'

Ab Schaaphok (59) en Gert Jan Lammers (57) zijn instructeur Rijvaardigheid bij de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk. Tot volle tevredenheid, dat kunnen we wel vaststellen. Jarenlang deden ze dit werk samen, maar nu zoeken ze een collega voor 0.5 of 1.0 fte. Dat moet een topper zijn in alles wat nodig is óf iemand die het talent heeft om een topper te kunnen worden in dit vakgebied. Zij leggen uit wat hun werk inhoudt.

De Academie voor Ambulancezorg, gevestigd op de voormalige WGF Kazerne in Harderwijk, is gespecialiseerd in het opleiden en trainen in de ambulancezorg. Voor beginnende professionals biedt de Academie zogeheten initiële opleidingen tot ambulanceverpleegkundige, verpleegkundig centralist meldkamer ambulancezorg en ambulancechauffeur. Daarnaast verzorgt de academie voor de gevorderde professionals bij- en nascholingen en neemt zij landelijke assessments af. Hier worden elk jaar rond de 110 mensen opgeleid tot ambulancechauffeur.

Ab Schaaphok en Gert Jan Lammers zijn de enige twee instructeurs Rijvaardigheid in vaste dienst en worden ondersteund door een pool van oproepkrachten. Zij zoeken nu een vaste collega, want Lammers gaat minder werken en het aantal lessen dat ze geven neemt toe, vooral vanwege het feit dat het aantal zogeheten startmomenten voor een opleiding tot ambulancechauffeur gestegen is van vijf naar elf per jaar.

Gek op hun werk

Schaaphok en Lammers zijn gek op hun werk. "Het leukste vind ik dat mensen vanaf nul in een periode van een aantal dagen (uitgesmeerd over gemiddeld zeven maanden-red.) een volwaardige ambulancechauffeur worden. De ontwikkeling die de nieuwe mensen op de wagen doormaken, is elke keer weer prachtig om te ervaren", vertelt Lammers.

Enorme diversiteit

Goed te weten: de Academie voor Ambulancezorg leidt chauffeurs op die door regionale ambulancevoorzieningen worden aangedragen. Schaaphok: "Wij hebben geen hand in het aannemen van die medewerkers en weten dus niet wie hier komen. De ervaring is wel dat de diversiteit enorm is. Die varieert van voormalig bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs tot hbo'ers die tot voor kort op kantoor werkten. Allemaal zien ze een uitdaging in het vak van ambulancechauffeur. Die diversiteit verveelt nooit."

Meest uitdagende

Inmiddels kennen ze hun pappenheimers en weten ze wat ze kunnen verwachten. Schaaphok: "Het meest uitdagende aan ons beroep is dat we mensen die al een bepaalde rijvaardigheid hebben niet alleen vaardigheden aanleren, maar óók gewoontes moeten afleren. Dat kan namelijk best confronterend zijn. Het gaat erom dat wij de nieuwe chauffeurs leren bewust te worden van de verantwoordelijkheid die ze hebben en de risico's van de keuzes die ze op de weg maken. Het is hierbij van het grootste belang dat wij mensen vaardig maken om op een veilige en verantwoorde wijze een patiënt te vervoeren en waar nodig af te wijken van verkeersregels. Snelheid is bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp binnen de opleiding: daar kleven risico's aan en daar moet je een chauffeur constant bewust van laten zijn, dat is een van de essenties."

Bovengemiddeld

De hamvraag is waar hun nieuwe collega zoal aan moet voldoen? Beide mannen hebben hier een helder beeld bij: "Hij of zij moet bovengemiddeld presteren op het gebied van verkeersdeelname en voertuigbeheersing, feeling hebben met het begeleiden van nieuwe en ervaren chauffeurs en sterk zijn in de communicatie en feedback naar studenten en cursisten. Gezien deze voorwaarden ligt het tevens voor de hand dat onze nieuwe collega ook een zekere levenservaring heeft; we laten ons echter graag verrassen."

Verkeersoefencentrum

Het is tevens belangrijk dat iemand een rijvaardigheidstraining kan geven (of het talent heeft om dit te leren) op een verkeersoefencentrum. Dat is namelijk een onderdeel van de opleiding tot ambulancechauffeur. Schaaphok: "Een goede rijinstructeur is niet per definitie ook een goede instructeur op het verkeersoefencentrum. Daarom zoeken we een instructeur die goed kan observeren én analyseren, maar zijn of haar inzichten ook goed kan overbrengen op de studenten. Uitleggen waarom iets verkeerd is gegaan en hoe iemand dat een volgende keer kan voorkomen is iets heel anders dan de constatering dat iets verkeerd is gegaan."

Rijinstructeurs

Gezien de eisen die worden gesteld, is er een grote kans dat naast professionals uit de ambulancezorg ook rijinstructeurs uit andere branches zich tot deze baan aangetrokken voelen. Immers, het gaat in de essentie om het geven van rijinstructie. "We zoeken een rijinstructeur met minimaal een WRM-certificaat voor categorie B en C. Liefst iemand die we weinig meer hoeven te leren; we zullen echter waar nodig interne scholing inzetten om de ideale kandidaat helemaal eigen te maken met deze unieke functie", zegt Schaaphok.

Voor de functie-eisen van deze functie verwijzen wij naar pagina 19.