Afbeelding

'Hiermee krijgen goede
rijinstructeurs steun in de rug'

Vorige week is de campagne met de rijbewijstips online gegaan. De campagne is gericht op jongeren en omdat die voornamelijk kijken op hun smartphone geldt voor de campagne 'mobile first'. De bedoeling is dat de campagne ertoe leidt dat jongeren een bewuste keuze kunnen maken voor een rijschool. De campagne gaat vooralsnog een half jaar lopen. Belangrijk: het CBR verwijst niemand door naar een bepaalde categorie rijscholen.

Hoe vind ik een goede rijschool? Hoeveel lessen heb ik nodig? Wat kan ik zelf doen om goed en snel mijn rijbewijs te halen? Dit is een kleine greep uit de vragen die het CBR dagelijks krijgt en die de basis vormen voor in totaal veertien tips die sinds vorige week vrijdag worden gegeven op een speciale website. De tips worden gegeven via onder andere de sociale media Facebook en Instagram en bij de campagne geldt het uitgangspunt 'mobile first'. Het idee hier achter is jongeren – de doelgroep – vooral hun smartphone gebruiken. "In je rijopleiding leg je de basis voor een veilig leven op de weg", aldus het CBR en de rijschoolorganisaties BOVAG, FAM en VRB.

Veertien tips

Er worden in totaal veertien tips gegeven die een kandidaat en ouders helpen een bewuste en verstandige keuze te maken en om ze goed voor te bereiden op het examen. Er zijn diverse tips, zoals zet vooraf de kosten op een rij, maak duidelijke afspraken met je rijschool, vergelijk het slagingspercentage en laat je instructeur bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt.

Geen keuze

Belangrijk, aldus het CBR: de campagne maakt de keuze niet voor je, dus zegt niet 'je moet naar Rijschool Piet gaan'. Er zitten ook geen reviews in de campagne. Er wordt wel verwezen naar de website rijschoolgegevens.nl, waar de slagingspercentages van de rijscholen zijn te vinden. "Maar we blijven objectief", aldus het CBR.

Zoekwoordanalyse

Bij het tot stand komen van de tips heeft het CBR zich laten leiden door een zoekwoordanalyse. "Wat googelen aanstaande kandidaten en hun ouders zoal als ze zich gaan voorbereiden op het examen", aldus omschrijft het CBR hoe de tips tot stand zijn gekomen.

Samenwerking

De campagne is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de rijschoolverenigingen VRB, FAM en BOVAG Rijscholen. Sterker, deze brancheorganisaties hebben aan de knoppen gezeten. Daarom hebben we de drie een aantal vragen voorgelegd, die worden beantwoord door Irma Brauers, secretaris van de VRB, en Ruud Rutten, voorzitter van de FAM. Ook BOVAG Rijscholen hebben we gevraagd om de vragen te beantwoorden, maar die laat weten dat de beantwoording van Irma Brauers ook hun beantwoording is.

In hoeverre zijn jullie betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe website?
Irma Brauers: "De VRB is er vanaf dag één bij betrokken geweest. VRB heeft de basisvragen op schrift gesteld, dat waren er meer dan 75, en vanuit die opzet zijn we door regelmatig afstemmen en terugkoppelen tot dit product gekomen."
Ruud Rutten: "De FAM is hier van meet af aan bij betrokken geweest en de campagne is in goed overleg met de brancheorganisaties tot stand gekomen."

Wat vinden jullie dat er absoluut moest zijn te vinden en slaagt de website daarin?
Irma Brauers: "Door het zeer intensieve voorbereidingstraject zijn wij ervan overtuigd dat alle aspecten die bijdragen tot een goede en volledige voorlichtingssite in dit project zijn opgenomen."
Ruud Rutten: "Het is erg belangrijk dat de kandidaat of zijn of haar ouders kunnen zien wat hun ongeveer te wachten staat bij het behalen van een rijbewijs. Hij moet weten wat gangbaar is, maar ook waar hij bij voorbaat niet aan moet beginnen."

Maakt deze campagne alle andere private zoeksites naar een goede rijschool overbodig?

Irma Brauers: "Of het private zoeksites overbodig maakt, is niet zo belangrijk voor de VRB. Wat belangrijk is, is dat de kandidaat-leerling de juiste voorlichting krijgt, los van commerciële aspecten die vaak linksom of rechtsom meespelen, hetzij in advertentie-inkomsten, hetzij in rankings op zoekmachines of anderszins."
Ruud Rutten: "Dat zal de toekomst uitwijzen."

Staat de website meteen als een huis, of moet deze gaandeweg nog worden verbeterd?
Irma Irma Brauers: "Verbeteringen zijn altijd mogelijk, maar vooralsnog denken we dat we een prima product hebben ontwikkeld. De bouwers achter het geheel monitoren zaken constant op de achtergrond."
Ruud Rutten: "In principe staat deze, maar ik ben ervan overtuigd dat hier heel vaak met kritische ogen naar gekeken zal worden. Er er zal heus nog wel ergens kritiek komen op basis waarvan aan de inhoud gesleuteld moet worden."

Wat hopen jullie dat deze informatie bewerkstelligt?

Irma Brauers: "Zie de eerdere opmerking bij vraag 3. Leerlingen en hun ouders, meestal degenen die betalen, moeten in alle oprechtheid kunnen vertrouwen op juiste en eerlijke voorlichting en dat zaken die niet relevant zijn verdwijnen. Fabeltjes die rondzingen in de branche dat het CBR niet graag heeft dat de instructeur meerijdt, moeten nu maar eens voor altijd afgelopen zijn. Dat geldt ook voor het misbruiken van het faalangstexamen, alleen maar om commercieel gewin te behalen, en zo zijn er tal van andere items op te noemen. En we hopen dat hiermee rijscholen en rijinstructeurs die iedere dag hun stinkende best doen om hun leerlingen rijvaardig te maken een steun in de rug krijgen."
Ruud Rutten: "Openheid en transparantie en een handvat naar de kandidaten."

In hoeverre lijkt de nieuwe website op de Rijscholenkiezer?
Irma Brauers: "Het grote verschil tussen de Rijscholenkiezer en dit product is dat het niet te manipuleren is in de vorm van reviews. En daar waren wij als VRB vanaf het begin ook geen voorstander van omdat we altijd tegen het reviewgedeelte zijn geweest. De benadering is ook volkomen anders dan de Rijscholenkiezer. Deze voorlichtingssite is niet bedoeld om iedere individuele rijschool te positioneren in een ranglijst, maar voor het geven van voorlichting aan de zoekende leerling."
Ruud Rutten: "Totaal niet. De Rijscholenkiezer was meer een site waar rijscholen zich konden profileren met hun slagingspercentage. Vervolgens kon de rijschool nog op meerdere fronten punten verzamelen om hoger op de ranglijst te komen. Deze site informeert kandidaten veel meer bij het zoeken naar een goede rijschool."

Afbeelding
Afbeelding
In de nieuwe campagne wordt onder andere doorverwezen naar rijschoolgegevens.nl.