Afbeelding

UWV heeft diepe wonden in de branche gemaakt

In de branche wist iedereen het al lang, maar het is altijd goed als een idee wordt bevestigd en niet door de eerste de beste. Maar CDA-kamerlid Martijn van Helvert zei het onlangs klip-en-klaar in zijn eigen vlog: de manier waarop je enkele jaren geleden via het UWV je WRM-instructeursdiploma kon halen was achteraf niet zo'n goed idee en heeft geleid tot veel rommel in de branche.

Van Helvert antwoordt dit in zijn vlog (hij is elke dinsdagavond present op Facebook) op vragen van rijschoolhouder en FAM-voorzitter Ruud Rutten. Wat hem betreft was de methode via het CBR achteraf niet bijster slim. Volgens menigeen in de branche was de aanpak van het UWV om iedereen de kans te bieden rijinstructeur te worden de basis van de huidige ellende in de branche. In elk geval is het aantal rijscholen sinds die actie enorm gestegen. In 2009 waren er 5449 rijscholen en drie jaar later waren dat er 7867. Dat is een toename van 44 procent. Sindsdien is het aantal rijscholen min of meer stabiel gebleven.


Onderdeel gevaarherkenning momenteel ondermaats

Het onderdeel 'Gevaarherkenning' in het theorie-examen is toe aan verbetering – het is te gedateerd - en het CBR breekt zich het hoofd over hoe het beter kan. En omdat dit onderdeel slecht is, haalt een kandidaat relatief makkelijk een voldoende voor dit onderdeel. Van de 25 vragen over dit onderdeel hoeft een kandidaat er maar 13 goed te hebben en dat is zo weinig dat 97 procent voor dit onderdeel slaagt. Helaas struikelen velen vervolgens over de andere onderdelen, waarmee overall een bedroevend laag slagingspercentage van 42 procent bij het eerste examen wordt gehaald.

Dit vertelden Harold Bekhuis, manager divisie Theorie van het CBR, en zijn collega Elleke Hoogakker, die productmanager is, tijdens de Lesauto Testdag. Het is de bedoeling dat in het theorie-examen voor wat betreft gevaarherkenning uiteindelijk bewegende beelden worden gebruikt, want volgens het CBR is dat de enige goede manier. Dat denkt het CBR niet alleen, het is ook wetenschappelijk vastgesteld door de SWOV. Gevaarherkenning is beter te testen aan de hand van bewegende beelden dan met foto's, toont een onderzoek ondubbelzinnig aan. Welke vorm deze beelden gaan krijgen is niet helder, maar in hetzelfde onderzoek komt luid en duidelijk naar boven dat de methode waarbij kandidaten telkens korte animatiefilms te zien krijgen - met in elke film een dominant potentieel gevaar en enkele minder belangrijke nevengevaren - de beste manier is. Nadat zij een film gezien hebben, moeten ze bedenken wat volgens hen het grootste potentiële gevaar in die film was. Vervolgens starten ze de film voor de tweede keer en stoppen de film door op de spatiebalk te drukken op het moment dat ze in gedachten hebben. Daarna wijzen ze op het stilstaande beeld het potentiële gevaar aan door er met de muis op te klikken.

Kaarten tegen de borst

Er is een reële kans dat het deze kant op gaat, maar Bekhuis hield de kaarten tegen de borst. Er wordt onder andere overlegd met adviesorganen en ontwikkelaars van leermiddelen voordat er een ei wordt gelegd en dat zal in 2018 nog niet het geval zijn, aldus Bekhuis.

De lat ligt hoog

Hoogakker zette vervolgens uiteen hoe theorievragen tot stand komen en dat is een traag proces, omdat de lat hoog ligt. Bedachte vragen moeten aan allerlei eisen voldoen voordat ze aan het examen worden toegevoegd. Uiteraard moeten ze relevant zijn, maar daarnaast moet een vraag bijvoorbeeld ook door iedereen goed te beantwoorden zijn en niet alleen door mensen die goed kunnen lezen. Zo min mogelijk en makkelijke tekst en zo helder mogelijk beeld dat voldoet aan de eisen van Duurzaam Veilig (dat maakt ze realistisch) zijn andere voorwaarden. Vervolgens gaat elke vraag die door het team van productmanagers wordt bedacht langs een team interne en later externe experts. "Want ik kan het wel een leuke vraag vinden, maar alles moet kloppen", aldus Hoogakker.


'Sanctie kan er misschien ooit af, maar nu niet'

De sanctie op de praktijkbegeleiding kan er misschien ooit af, maar nu niet.

Dit zei Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, tijdens een forum waar verder financieel directeur van het CBR René Verstraeten, Jim Schouten, directeur van IBKI, Peter van Neck (VRB) en Frank Hoornenborg (BOVAG Rijscholen) aan zaten. Het was vooral een forum met veel soundbites. Hier komen de belangrijkste:
Ruud Rutten: "Wij kunnen het als branche niet verkopen dat maar 42 procent van de kandidaten slaagt voor het theorie-examen en amper 50 procent voor het praktijkexamen. Geen andere mbo-opleiding zou hiermee wegkomen."
Peter van Neck: "De communicatie van de rijschool naar de leerkling moet beter. Mensen denken namelijk nog steeds dat ze met 20 rijlessen kunnen slagen voor het examen."
Ruud Rutten: "De kwaliteit en professionaliteit moeten omhoog."
René Verstraeten: "Het CBR heeft momenteel geen wettelijke mogelijkheden om rijscholen die slecht presteren te weren." Ruud Rutten: "Als ik een uur met iemand praat, weet ik of iemand passie voor het vak heeft of niet."
Frank Hoornenborg: "Instructeurs die niet kunnen aanhaken willen we helpen en van diegenen die niet willen aanhaken moeten we kijken hoe we van ze af kunnen komen."
Peter van Neck: "Er is een enorme slag te maken in verbetering van de theoretische bijscholing, maar ik moet zeggen: er zijn er een paar wakker geworden. Er zit verbetering in."
Jim Schouten: "Het wordt tijd dat een aantal opleiders zich óf verbetert óf van de markt verdwijnt."
Peter van Neck: "Het is niet per definitie zo dat iemand die een hbo-opleiding heeft afgerond een goede rijinstructeur is. Wij zoeken mensen met passie."


Proef elektronisch aanvragen rijbewijs

Er komt een proef om het elektronisch aanvragen van rijbewijzen mogelijk te maken.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de dienstverlening door de overheid beter moet. Bedrijven en burgers zouden zaken die ze met de overheid doen, zoals het aanvragen van een rijbewijs, digitaal moeten kunnen afhandelen. Om aan deze wens uitvoering te geven start er een experiment om de aanvraag van een rijbewijs per computer te kunnen doen.

Beperkt aantal gemeenten

In eerste instantie zal de proef starten in een beperkt aantal, door de minister aangewezen, gemeenten. De mogelijkheid een elektronische aanvraag in te dienen wordt beperkt tot de relatief eenvoudige gevallen, waaronder de vernieuwing van het rijbewijs.
De RDW geeft de elektronisch aangevraagde rijbewijzen af. Elektronische aanvraag is mogelijk nadat een door een erkende fotograaf ingezonden digitale foto van de aanvrager door de RDW is goedgekeurd. Het experimenteerbesluit wordt nu voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer en gaat daarna naar de Raad van State voor advies. Als deze geen grote bezwaren hebben, kan het besluit worden bekrachtigd.


Blogposts tegen gebruik smartphone in de auto

Veilig Verkeer Nederland werkt samen met de politiek en het bedrijfsleven aan oplossingen voor het levensgevaarlijke gebruik van smartphones in het verkeer. De organisatie gaat hiervoor wekelijkse blogposts van Ronald Faas uitsturen.

Faas zegt er zelf het volgende over: "Na een miljoen kilometers waarin ik het gebruik van de telefoon in de auto gewoon vond en het ook in mijn omgeving feitelijk werd geaccepteerd, kreeg ik deze zomer een wake-upcall. Voor mij een reden om resoluut te stoppen. Als ik de enige ben die stopt, schiet dat niet op. Daarom ben ik mijn ervaringen gaan opschrijven om ze in columnvorm te publiceren. Ik probeer mensen te motiveren en te stimuleren."

Afbeelding
Afbeelding