De Bijbel van de Branche

U en ik hebben er geen idee van hoeveel uren de voorzitters van VRB, FAM en BOVAG Rijscholen gestoken hebben in het document dat uiteindelijk een dezer dagen aangeboden wordt of net is aan de Tweede Kamer. Als het laatste het geval is, dan verwijzen wij nu door naar onze website waar we het complete document publiceren, want dat is is de Bijbel van de Branche.
Er is alweer ruim een jaar verstreken sinds deze organisaties op verzoek van enkele Kamerleden een zogenoemd startdocument hebben opgesteld. Deze tijd is gebruikt om, kort gezegd, alle neuzen dezelfde richting in te krijgen. Er is eindeloos gepraat met het CBR, IBKI en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, alsook met de opleiders én regelmatig met Kamerleden. Of het is gelukt iedereen op één lijn te krijgen, zal het document leren. Maar daar gaat het in dit kader nu even niet om. Waar het wél om gaat is dat de branchevoorzitters de afgelopen maanden een soms ongelooflijke bak smurrie over zich heen hebben gekregen en die is niet terecht.
Waarom niet? Omdat de voorzitters puur in het belang van de branche opereren. Je kunt het met bepaalde standpunten niet eens zijn, maar dat kun je ook netjes brengen. De kritiek is echter vaak snoeihard, ongefundeerd en er wordt vaak op de man gespeeld. Het is helaas tekenend voor deze branche waarin een duidelijke waterscheiding is tussen de ondernemers bij wie passie voor lesgeven in het bloed zit en ondernemers die op een zo makkelijk mogelijke manier geld willen verdienen.

Op het moment dat helder is welke standpunten door de politiek worden overgenomen, wordt duidelijk in hoeverre de branche gaat veranderen. Maar dat er klappen gaan vallen, is wel duidelijk. En dat worden klappen voor al die ondernemers die aanrommelen en alleen maar slechte rapportcijfers kunnen overleggen. Het is daarom beter de rijen te sluiten dan om scheldend en roepend tegenover elkaar te staan, want dan word je tegen elkaar uitgespeeld en trekt iedereen aan het kortste eind.

In dit licht is het ook aardig om te zien hoe de Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) en Rijscholen in verzet (RIV) zich zullen ontwikkelen. Van deze twee manifesteert de LBKR zich verreweg het best, met heldere standpunten en bovendien weet deze stichting het CNV en ZZP Nederland aan haar zijde. Het is momenteel totaal onduidelijk waar RIV voor staat. Als ze nog bestaat, want de website staat al enkele weken op zwart. Maar zowel LBKR als RIV moet zich realiseren dat ze, zolang ze geen vereniging zijn met een democratische besluitvorming, niet zullen aanschuiven bij bijvoorbeeld het CBR. Dan kun je schreeuwen wat je wilt, maar er is niemand die ertoe doet die luistert.
Hoe dan ook: het worden spannende tijden, waarin helder wordt waar deze branche heen gaat.