Service is van onschatbare waarde in de opleiding

Er is de afgelopen jaren veel gezegd over CBR-producten die wel of niet via de rijschool moeten lopen. Denk aan het reserveren van een theorie-examen of nog recenter de geneeskundige verklaring rechtstreeks online door de kandidaat in laten vullen.
Ik geloof echt wel dat de Wet bescherming privacy hier invloed op heeft en ben dan ook een groot voorstander van bescherming van onze jeugdige kandidaten. Maar ik stoor mij wel enorm aan teksten dat rijscholen hier marges op maken of er zelfs verdienmodellen van hebben gemaakt. Ik weet namelijk - en u ook - hoeveel tijd en energie er zit in het begeleiden van kandidaten. Het kost vele malen meer dan het opbrengt, maar de service die je aan klanten verleent via de telefoon of aan de balie is onbetaalbaar.
Dit houdt niet op bij het plannen van een groep cursisten voor een theoriecursus en een examen. Kandidaten worden vaak individueel geadviseerd welk examen het beste past en de kandidaat wordt vaak begeleid naar zijn theorie-examen. Wanneer de kandidaat onverhoopt zakt, volgt er een herexamen met advies hoe dit aan te pakken en voor te bereiden.
Wanneer een kandidaat vaker zakt, moet er mogelijk een ander traject worden bewandeld (individueel of verlengd). Dit kost allemaal zeeën van tijd en de inspanningen wegen echt niet op tegen de baten, maar het is de moeite meer dan waard.

Geneeskundige verklaring

Dan de geneeskundige verklaring ofwel de eigen verklaring. De naam 'eigen verklaring' zegt genoeg: deze moet door de kandidaat ingevuld worden en niet door de opleider. Maar hoe vaak komt het niet voor dat de kandidaat hier vragen over heeft of zelfs geen idee heeft wat moet worden ingevuld. Onjuist of niet volledig invullen geeft vaak veel en onnodige vertraging in de opleiding, met alle gevolgen van dien. Dus ook hier zitten we weer regelmatig met de kandidaat aan tafel of aan de telefoon.
Helpen, adviseren en ondersteunen zijn dan ook een belangrijke taak van ons om de verkeersopleiding vlot en soepel te laten verlopen. Want wat dacht je wat een vertraging en problemen dit allemaal kan opleveren bij C-, CE-, D- en Code 95-kandidaten? Deze vertraging kost geld en tijd.

Niet onderschatten

De FAM heeft er dan ook op aangedrongen bij het CBR om deze taak niet te onderschatten. Het CBR heeft toegezegd ons te komen bezoeken op een volgende ledenvergadering om uit te leggen dat dit ook zeker niet de bedoeling is, maar dat het openstaat om nog meer de samenwerking te zoeken. En het CBR is er zeker niet op uit om opleiders buitenspel te zetten. De FAM verheugt zich op deze vergadering en is blij met weer een stap in de samenwerking.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM