RIS kun je alleen verdienen en niet kopen

Wat was er weer opeens een enorme ophef over onze branche. De Telegraaf publiceerde een artikel dat voor het rijexamen gemiddeld de helft zakt en voor het theorie-examen zelfs nog 8 procent minder en de poppen waren aan het dansen. Voor iedereen die in de branche werkzaam is, was dit geen nieuws. Het slagingspercentage eerste examens schommelt al decennia lang rond de helft. Het is wél nieuws dat de politiek dit nu eindelijk schijnt op te pakken én dat de brancheorganisaties het CBR aan hun zijde weten. Dat is nog nooit eerder voorgekomen en daarvoor verdienen de drie brancheorganisaties, ongeacht wat je verder van hun standpunten vindt, alle lof.

Ik heb de indruk dat het ook bij het CBR momenteel alle hens aan dek is. Ik hoor geluiden in de wandelgangen in die richting en ik merk dat in de kring Rijswijk een aantal examinatoren al tijdenlang afwezig is. Waarom? Ik weet het niet, maar het ziekteverzuim bij het CBR zal niet laag zijn, om het zomaar even uit te drukken. Het CBR loopt echt spitsroeden.
Hoe dan ook: We moeten nu doorpakken en dat begint bij de opleiders, de kraamkamer van alles. Zolang nog steeds iedereen klakkeloos de WRM-opleiding kan volgen, is het dweilen met de kraan open. Goed opgeleide instructeurs zijn vanzelf professionele instructeurs die zorgen voor goed opgeleide leerlingen waardoor het slagingspercentage vanzelf zal stijgen. En dan hebben we het niet eens over de positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid.
Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik het definitieve startdocument dat de branche gaat aanbieden aan leden van de Tweede Kamer nog niet gezien, maar ik hoop en verwacht dat er het een en ander over de opleidingen in staat.
Wat ik wel hoop, maar bepaald niet verwacht, is dat er iets in het document staat over het gegeven dat sommige opleiders al vanaf de basis de opleiding tot RIS-instructeur aanbieden. Dat kan volgens mij niet. Momenteel is er geen officieel keurmerk, maar wat mij betreft is dat RIS. En als je deze gedachte doortrekt, dan hoort het zo te zijn dat je RIS alleen kunt 'verdienen' door aantoonbaar en over een langere tijd goed werk af te leveren als instructeur. RIS is een geuzentitel en moet je niet zomaar kunnen kopen.