Ernest Alvarez.
Ernest Alvarez.

Veertien jaar na introductie zorgt de rijsimulator nog steeds voor verdeeldheid

In de vorige editie van Rij-instructie waren er twee meningen over de rijsimulator. Columnist Theo Vuijk gelooft er absoluut niet in, terwijl geheel toevallig in dezelfde editie onderwijskundige Harm Barteling juist een lans brak voor de rijsimulator. En dat leverde de nodige reacties op. Het wordt dus tijd om er weer aandacht aan te besteden en dat doen we in twee delen. Deze editie beginnen we met een aantal meningen, in de volgende editie komen we er weer uitgebreid op terug.

De overtuigde gebruiker

'Een rijsimulator zet je in om procedures te trainen'

Ernest Alvarez, eigenaar van Veronica Verkeersschool in Utrecht, was een van de eerste gebruikers van een rijsimulator van Green Dino ('Model 001 staat hier') en is er trouw aan gebleven. Zijn uitgangspositie: "Gebruik de rijsimulator om een analyse van je leerlingen te maken."

"Jullie columnist Theo Vuijk schreef in de vorige editie: 'Ik heb nog nooit in een rijsimulator gezeten waarin voor 100 procent de auto wordt nagebootst.' Maar daar gaat een simulator helemaal niet om. Een rijsimulator zet je in om procedures te trainen en is daar ideaal voor omdat - anders dan bij een instructeur - elke leerling op exact dezelfde objectieve manier wordt geanalyseerd."
"Het grote voordeel is dat ik na twee of drie lessen in de rijsimulator het leerprofiel van de kandidaat ken en op basis daarvanik de leerling een objectief een gedegen opleidingsadvies kan geven. En juist omdat het objectief is, gaan de leerlingen daarin mee. Hoe vaak hoor je niet dat leerlingen de mening hebben dat de rijinstructeur er alleen maar op uit is om zo veel mogelijk lessen te verkopen. Dat probleem heb ik niet, want de simulator geeft aan wat de leerling kan en hoe snel hij of zij dingen oppikt."
"De rijsimulator is voor mij onmisbaar vanwege alle data en juist dat is de kern. De rijschoolbranche heeft nog niet in de gaten dat autorijden zich ontwikkelt van een auto die technisch rijdt naar een auto die veel meer een ICT-achtige omgeving heeft en in dat verband is de rijsimulator voor mij van onschatbare waarde."