De Stint.
De Stint. Foto:

Mogen een Stint, Virto, Trikke en Oxboard op het fietspad?

Tijdens de recente Lesauto Testdag kregen rijschoolhouders de vraag voorgelegd of zij wisten of een Stint op een fietspad moet of mag rijden of niet. Het was een vraag die het CBR niet gaat stellen tijdens het examen, want dit zou een 'instinker' zijn. Maar opvallend was dat maar weinigen wisten wat een Stint was. Tijd dus voor een rondje langs deze exoten.

De discussie over al die bijzondere voertuigen startte toen de minister van Infrastructruur en Milieu in 2010 de Segway toeliet als bijzondere brommer. De Tweede Kamer heeft toen de wens geuit om de toelating tot het verkeer voor andere innovatieve vervoermiddelen te vereenvoudigen en die kwam er met het fenomeen 'bijzondere bromfiets'.

Stint

Dit is het algemene intro, waarmee we eerst even naar de Stint gaan. Die mag al een tijdje de openbare weg op, want de minister van Infrastructuur en Milieu heeft bij beschikkingen van 14 november 2011 en 7 februari 2012 bromfietsen van het merk STINT (ook wel Zappy3 genoemd) aangewezen als bromfiets. De Stint is de eerste elektrische bolderwagen met ruimte voor liefst tien kinderen en één bestuurder en is speciaal ontworpen voor de buitenschoolse opvang (BSO). Iedereen die een korte cursus heeft gevolgd en minimaal zestien jaar is, mag met de Stint de straat op. De bestuurder staat op het bedieningsapparaat (dat is een soort Segway), met voor hem de bak waar de kinderen in kunnen.

Elektromotor

De Stint en de Zappy 3 hebben een maximumsnelheid van 25 km/h (maar 15 km/uur per uur is de maximale snelheid waarmee gereden mag worden), zijn uitgerust met een elektromotor met een nominaal continu maximumvermogen van niet meer dan 4 kW en zijn per se geen gehandicaptenvoertuig. De Stint en Zappy3 vallen onder het fenomeen 'bijzondere bromfiets' waarvoor onder andere geldt dat de bestuurder geen kenteken hoeft aan te vragen, er is geen helmplicht, het voertuig moet een verzekeringsplaatje en een voertuigidentificatienummer hebben, het voertuig moet altijd rode en witte/gele reflectoren hebben en als er een (brom)fietspad is, moet daarop worden gereden.

Geen vragen

Nogmaals, tijdens het theorie-examen zullen er geen vragen over gesteld worden, maar in steeds meer stedelijke gebieden kom je de Stint tegen en dan kun je maar zeker bedacht zijn op de vraag van een leerling.

De Paukool, Virto, Trikke en Swing

Ook de Virto valt sinds mei 2013 onder de bijzondere bromfietsen. De Virto is een elektrisch aangedreven scooter met een stalen chassis en een kunststof body. Door de staande houding geeft rijden op de Virto naast veel rijplezier ook veel overzicht in het verkeer en de bestuurder is goed zichtbaar. De Virto is Europees goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, maar is ook uitstekend te gebruiken als logistieke oplossing binnen grote complexen. En de Paukool ook. Dat is een elektrische tweewieler met stuur die eruitziet als een Segway, terwijl ook de Trikke en de Swing (deze twee zijn elektrische bromfietsen en beschikken over drie wielen) onder de bijzondere bromfietsen vallen.

Wegtreintje

En een wegtreintje dan? Daar gelden weer andere regels voor. Een wegtreintje is een motorvoertuig met een of meer aanhangwagens, ingericht voor het vervoer van personen. Vaak worden ze gebruikt om toeristen langs bezienswaardigheden te rijden. Het vervoer van personen in aanhangwagens is verboden. Een wegtreintje mag alleen op de openbare weg rijden met een ontheffing voor het vervoer van personen in een aanhanger van de betrokken wegbeheerders (Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen). De wegbeheerder zal ontheffingsvoorwaarden stellen om de verkeersveiligheid te bewaken en de hinder voor het overige verkeer zo veel mogelijk te vermijden.

Oxboard

Met een Oxboard (zo'n elektrische tweewieler zonder stuur) mag je de openbare weg niet op, aangezien het niet behoort tot een van de wettelijk vastgestelde voertuigcategorieën. Het gebruik van een Oxboard op de openbare weg is dus strafbaar, de berijder is niet verzekerd en het apparaat kan zelfs door de politie in beslag worden genomen. U mag met een Oxboard wel rijden op eigen terrein. Dat terrein mag dan niet toegankelijk zijn voor openbaar verkeer. Steppers en skaters mogen op de stoep, maar ook op het fietspad rijden en als er geen stoep of fietspad is, mogen ze de rijbaan gebruiken. Zij worden binnen het verkeer benaderd als voetgangers en volgen ook de verkeersregels zoals die voor voetgangers gelden.

Quad

Voor quads gelden weer andere regels en die zijn afhankelijk van het soort quad en die wordt bepaald op basis van de maximumsnelheid, de massa (het gewicht) en het maximumvermogen. Er zijn de quad die niet is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, de quad die is goedgekeurd als bromfiets, de quad die is goedgekeurd als een driewielig motorrijtuig en de zwaarste quad die als een personenauto is aangemerkt.

Minibike

Dan resteren voor zover wij nu kunnen vatststellen de minibike en de tuktuk. Een minibike is een kleine motor van ongeveer 50 centimeter hoog en 1 meter lang en er zijn er nauwelijks goedgekeurd om mee op de openbare weg te rijden (maar ze zijn er wel en dan hebben ze een kenteken).

Tuktuk

De tuktuk is een overdekt driewielig voertuig dat geschikt is om meerdere personen mee te vervoeren. De tuktuk mag zonder vergunning gebruikt worden als taxi en er geldt dezelfde maximumsnelheid als voor een personenauto. Een tuktuk mag zelfs de snelweg op, mits het voertuig minimaal 60 km/uur kan en mag rijden. Tuktuks met een maximumsnelheid van 45 km/uur vallen volgens de wet onder de verkeersregels voor brommobielen.


De Paukool leg je makkelijk achter in de auto.
De Trikke is vooral een voertuig voor het plezier.
De Virto.
Het wegtreintje.