Alle vestigingen van NXXT anno nu. NXXT heeft de ambitie om nog dit jaar honderd vestigingen te hebben in Nederland. Vooral in de noordelijke provincies, Overijssel en een deel van Gelderland lijkt nog plek.Dat betekent dat er fiks moet worden gegroeid want er zijn geen 85 vestigingen zoals NXXT zelf communiceert maar iets meer dan zestig.
Alle vestigingen van NXXT anno nu. NXXT heeft de ambitie om nog dit jaar honderd vestigingen te hebben in Nederland. Vooral in de noordelijke provincies, Overijssel en een deel van Gelderland lijkt nog plek.Dat betekent dat er fiks moet worden gegroeid want er zijn geen 85 vestigingen zoals NXXT zelf communiceert maar iets meer dan zestig. Illustratie: eigen beeld

De gouden bergen van NXXT zijn hooguit blikken heuveltjes

Jan Catsburg, directeur van de NXXT franchiseketen en het aanpalende opleidingscentrum FIRSTT, schotelde onlangs in het tv-programma 'Businessclass' van Harry Mens voor dat een franchisenemer met een beetje goede wil met één auto een omzet kan halen van 103.500 euro. Als dat echt haalbaar is, dan kan Catsburg erop rekenen dat iedereen staat te dringen om franchisenemer te worden. Maar wij komen tot heel andere cijfers.

Met veertig uur lesgeven in de week kom je er niet, het worden er veel meer. Daar was Jan Catsburg, die regelmatig in aanloop naar een aantal informatiebijeenkomsten om nieuwe franchisenemers te werven een duur betaald item in het programma heeft, heel eerlijk over. Het worden er volgens hem veel eerder zestig. Maar als je zo veel uur wilt lesgeven, dan liggen er gouden bergen in het verschiet. Een omzet van 103.500 euro is dan mogelijk, waarbij je uiteindelijk per maand 4.100 euro winst overhoudt. Daar moeten vervolgens inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen vanaf, maar omdat je zzp'er bent en een paar mooie aftrekposten hebt, is een netto inkomen van ergens tussen de 2500 en 3000 euro mogelijk.

Haalbaar?

Maar is dat haalbaar? Laten we eerst eens onze eigen vluchtige berekening erop loslaten. Bij een lesprijs van gemiddeld 40 euro (het uurtarief waar je als zzp'er goed van kunt rondkomen), moeten er namelijk 2587 uren in de bijrijdersstoel worden gemaakt en bij een lesprijs van 45 euro zou het gaan om 2300 uur. Maar de lesprijzen bij NXXT liggen gemiddeld rond 35 euro en dan moet je rekening houden met 2957 uur en daar komen de uren voor tussentijdse toetsen, examens en herexamens, verplichte bijscholing, administratie en marketing nog bij. Ter illustratie: een mens leeft elk jaar 8.760 uur waarvan ongeveer 2900 uur wordt geslapen.

Niet de beloofde 103.400 euro

Een benodigde lesprijs van 40 euro is de prijs die Henriëtte Haverkate eind vorig jaar heeft berekend en gecommuniceerd in Rij-instructie. Dat doen we namelijk elk jaar. We hebben haar gevraagd hoe zij hier tegenaankijkt en ook zij komt met de beste wil van de wereld niet aan een omzet van meer dan een ton. Het is iets meer dan de helft. "Als je nagaat dat NXXT op de site een lesprijs hanteert van 29 euro per les incl. btw, dan betekent dat een prijs van 23,97 euro excl. btw per les. Vermenigvuldig dat met maximaal 48 werkbare weken van 50 lessen per week, dan kun je een omzet halen van 57.528 euro excl. btw. En indien het lessen van 50 minuten betreft, dan wordt de rekensom 23,97 euro x 60 lessen x 48 weken = 69.033,60 euro excl. btw."

Dat is best een aardige omzet, maar bij lange na niet de beloofde 103.000 euro. Overigens, in de Nationale Franchise Gids staat dat een vestiging van NXXT gemiddeld tussen de 40.000 en 60.000 euro omzet draait, maar dat terzijde.

LesGo

Als franchisenemer ben je wat betreft de omzet dan ook beter uit bij LesGo, laat zij weten. "Volgens de site van LesGo bedraagt de lesprijs 35 euro incl. 21 procent btw = 28,93 excl. btw. De rekensom wordt dan 28,93 x 50 lessen x 48 weken = 69.432 euro per jaar en bij een les van 50 minuten is het 28,93 x 60 lessen x 48 weken = 83.318,40 euro excl. btw per jaar. Dit betekent volgens mij dat de instructeur 50 à 60 lesuren per week dient te draaien en daar dienen dan de examens, TTT en bijkomende werkzaamheden dan nog bij opgeteld te worden."

Slag om de arm

En ze maakt nog een belangrijke slag om de arm. "Alleen een omzet zegt niet zo veel. De rijschoolhouder moet dan van deze omzet buiten de vaste lasten ook nog eens een franchisefee afdragen aan de franchisegever." Van de ANWB-rijscholen kennen we niet de gemiddelde lesprijzen en bovendien geldt voor deze rijscholen dat ze over het algemeen groot zijn, waardoor er een heel ander kosten-batenplaatje uit de bus rolt. Volgens de Nationale Franchise Gids is de gemiddelde omzet van een ANWB-vestiging ongeveer 800.000 euro. We weten hiervan niet precies hoeveel aangesloten individuele instructeurs het hier gaat, want er zijn ANWB rijscholen die in vaste dienst zijn bij ANWB franchisegever, maar ook rijscholen die als ZZP-er bij de ANWB aangesloten zijn.

Prachtverhaal

Enige tijd geleden bezocht een rijschoolhouder (zijn naam is bij de redactie bekend) een informatiebijeenkomst van NXXT en hoorde daar een prachtverhaal aan. Maar hij hoorde ook de tarieven die NXXT berekent aan een franchisegever die bij de club wil horen. Een aantal highlights:
- NXXT doet elke week ongeveer 200 gratis proeflessen waarvan er 65 procent leidt tot een klant. De proeflessen komen voor rekening van de franchisenemer.
- NXXT verplicht een starter een opleiding te volgen bij dochter FIRSTT en die kost een kleine vijfduizend euro.
- Het franchisecontract wordt voor vijf jaar aangegaan en garandeert minimaal 15 actieve klanten.
- Elke week brengt NXXT ongeveer 220 euro excl. btw in rekening.
- De franchisenemer is verplicht een auto te leasen via NXXT en daarvoor worden pittige prijzen gehanteerd. Een Fiat Punto kost 730 euro per maand, een VW Polo 900 euro, een VW Golf 1000 euro en een Audi A3 1049 euro. Bedragen zijn exclusief btw, maar met uitzondering van de brandstofkosten verder all-in.
- Er zijn 60.000 kilometers vrij, daarna wordt op elke gereden kilometer 5,5 cent gerekend. Als er 48 weken van zestig lesuren worden gemaakt, dan rolt daar een totaal jaarkilometrage uit van ongeveer 100.000 kilometer. Dat wordt dus 2250 euro aftikken.
- Je bent verplicht gebruik te maken van de accountant van NXXT die 135 euro per uur in rekening brengt.
- Je bent verplicht gebruik te maken van een administratiepakket van Dation waarvoor nagenoeg 60 euro per maand wordt gerekend.
- Voor iedere leerling moet je een theoriepakket afrekenen dat alleen via NXXT te verkrijgen is, tegen de volle prijs. De inkoopkorting vloeit in de zakken van de franchisegever. En ook mappen en overige verplichte les benodigdheden moeten betrokken worden via NXXT.

Nota bene: de genoemde bedragen komen niet uit de informatieronde die afgelopen september plaatsvond, maar van eentje eerder dit jaar. De exacte bedragen kunnen dus veranderd zijn, maar dat doet niets af aan het idee.

Nog een rekenmethode

We legden beslag op nog een rekenmethode, van een accountant die op verzoek van een rijschoolhouder het een en ander op een rijtje zette. Een paar kerncijfers die hierin worden genoemd zijn:

Omzet

48weken x 40uur x 28,925 euro (excl. Btw)= 55.537 euro (excl. btw).

Kosten

Leaseauto: 12 x 985 euro = 11.820 euro (op basis van een VW Golf).
Brandstof: 4.000 euro.
Dation: 12 x 59,59 per maand = 719 euro.
Administratie- en accountantskosten: 200 euro per maand = 2400 euro
Zakelijke verzekeringen: 500 euro.
Telefoonkosten: 1.200 euro.
Wekelijkse fee: 52 x 217,79 = 11.325 euro.
Instapfee: 3.750 euro.
Overige kosten (contributies, kantoorkosten etc): 125 euro per maand = 1.500 euro.

Winst uit onderneming

Zelfstandigenaftrek 7.820 euro.
Startersaftrek (eerste drie jaar) 2.123 euro.
MKB Vrijstelling 1.248 euro.

Belastbare winst uit onderneming

Belastbare winst 7.672 euro.

Aftrek premies volksverzekeringen: premie AOV 3.000 en pensioenvoorziening 2.000 euro.

Belastbaar inkomen: 2.672 euro.

Netto besteedbaar inkomen

Winst uit onderneming: 18.232 euro
AOV: -3.000 euro.
Pensioenvoorziening: -2.000 euro.
Te betalen inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet: -414.

Per jaar netto

12.909 euro (per maand 1.076 euro).

Conclusie

De conclusie op basis van bovenstaande gegevens (we gaan u niet vermoeien met de exacte rekensom) is dat de franchisenemer alles bij elkaar aan zichtbare kosten aan NXXT plus brandstof iets meer dan 32.000 euro kwijt is en gedeeld door tweeduizend lesuren ben je aan kosten iets meer dan 16 euro exclusief btw kwijt. Uitgaande van een gemiddelde lesprijs van 35 euro houdt de franchisenemer dus aan elk uur bruto 19 euro over, incl btw. Dit is bepaald niet de vetpot die NXXT voorschotelt. Bovendien: wie de gegevens op www.rijschoolgegevens bekijkt, constateert dat de aantallen examens die een NXXT-rijschool niet van dien aard zijn dat iemand een volle agenda heeft. Bij tweeduizend lesuren zou je toch minimaal 45 tot 50 eerste examens moeten hebben.

962.000 euro voor de franchisegever

We kunnen op basis van al deze gegevens ook vaststellen dat Jan Catsburg er zelf wél rijk van wordt. Aan allerlei verplichte kosten aan NXXT betaalt een franchisegever volgens een van de hierboven genoemde rekenmodellen (de andere wijken daar niet veel vanaf) 11.325 euro aan franchisefee. De winst die hij haalt uit het goedkoper inkopen van een dienst die verplicht moet worden afgenomen (zoals Dation) en die hij haalt uit elke leaseauto zitten hier niet bij.
Momenteel zijn er 85 franchisenemers, zo communiceerde NXXT onlangs zelf, hetgeen bij hem 962.000 euro in het laatje brengt. NXXT heeft de ambitie om dit jaar te groeien naar honderd vestigingen, hetgeen de inkomsten bij de franchisegever op ruim 1,3 miljoen euro brengt.

Het NXXT- en FIRSTT0imperium wordt aangestuurd vanuit Stellendam.