Rijscholenbranche heeft
overwegend kleine spelers

Eerder dit jaar publiceerden we een artikel met gegevens over de 30 beste grote rijscholen. De cijfers daarvoor kregen we aangereikt door Frans-Bert Ruber, eigenaar van de twee rijscholen met dezelfde naam in Limbricht en Born. De basis van de cijfers zijn de zogeheten open data van het CBR - het CBR doet namelijk niet moeilijk over de gegevens van rijscholen, maar je moet er wel wat voor doen. We hebben vervolgens de lijst voorgelegd aan een data-analist die kan toveren met excelbestanden, met een aantal vragen. De antwoorden daarop zijn vervat in de grafieken op deze pagina.

ANWB, NXXT en LesGo

Allereerst wilden we weten hoeveel procent van de B-examens in Nederland (alle grafieken gaan over de B-examens) worden afgenomen door de ANWB, NXXT en LesGo, de drie grootste franchiseorganisaties in Nederland. Het zijn best enorme aantallen, maar relatief gezien valt dat best mee. De ANWB-rijscholen nemen net geen 3 procent van de examens af, NXXT nog niet 1 procent en LesGo zit net boven een half procent. Grote spelers zijn het dus zeker, maar relatief valt het allemaal reuze mee.

284 grote rijscholen

De volgende vraag was: hoeveel rijscholen in Nederland zijn groot tot heel groot?, waarbij groot wordt gedefinieerd bij een aantal van meer dan honderd afgenomen examens. Dat zijn er in totaal 284, waarvan 179 tussen de honderd en tweehonderd examens zit. Erg veel grote jongens zijn er dus niet in de branche, want in totaal zijn er rond de 7900 rijscholen geregistreerd. Dat zijn er getalsmatig rond de 3,5 procent. De gegevens staan in de tweede grafiek op pagina 16. We stelden vervolgens de vraag hoe het zit met het aantal rijscholen tussen nul en honderd afgenomen examens, gestaffeld met elke keer tien procent. Die cijfers staan in de derde grafiek op pagina 16 en de eerste drie grafieken op pagina 17. Hieruit blijkt dat bijna 23 procent van de examens wordt afgenomen door rijscholen die zelf tussen de elf en twintig examens afnemen. Conclusie: de branche is er één met overwegend kleine spelers.

Slagingspercentage

Ook wilden we weten hoe het nou zit met die slagingspercentages? Hoeveel rijscholen halen nu een fatsoenlijk gemiddelde en hoe verhouden zich de kleine tot de grote rijscholen?
De eerste vraag wordt beantwoord in de vierde en vijfde grafiek, waarbij opvalt dat de twee grootste happen uit de koek worden genomen door het aantal rijscholen dat een slagingspercentage heeft tussen nul en tien en tussen tien en twintig procent.

Grote doen het beter

Wat de laatste vraag betreft: deze levert het inzicht op dat de grote rijscholen (meer dan honderd B-examens) het veel beter doen dan de kleine rijscholen.